Производња паприке у Лесковачком крају ове године доживела је ударце са свих страна. Жега је прво задала тежак ударац, али захваљујући системима за наводњавање, произвођачи су успели да спасу биљке. Међутим, кишни јун и болести су уништили први род, док се берба другог рода тек назире и заостаје за уобичајеним временским оквирима. То значи да ће се припремање чувеног Лесковачког ајвара значајно каснити.

Стевица Марковић, који годинама производи овај бренд, истиче да овакву годину не памти. „Прошле године, имали смо од килограм и по по корену, сад има корен где нема ни једне паприке,” каже он са забринутошћу, додајући да ће берба бити једина ове сезоне и да ће кренути тек за 15 дана.

Још један произвођач из овог краја, Социјално предузеће „Раданска ружа”, већ увелико припрема цепкани ајвар. Уз осмех кажу да ће се ватра за спремање овог специјалитета гасити тек крајем године, али проблем је у количини. „Нове купце не примамо, имамо око 5.000 до 6.000 тегли за наше сталне муштерије,” кажу они.

Колико ће коштати српски кавијар ове године? (фото и видео)

Проблем је и са снабдевањем домаћица које спремају ајвар за своје потребе. Цене паприке су високе, око 120 динара по килограму, а ни квалитет није на нивоу који су навикли. „И под пластеником је паприка слаба, а на отвореном још горе,” истичу локални произвођачи. Ипак, вредне руке Лесковачких домаћица не одустају. Јелена Станковић, која спрема ајвар за своју породицу, каже: „Мора да се спреми, без обзира на цену и квалитет. Имам ћерку и сина за које правим више врста ајвара — љути, слатки, цепкани и са плавим патлиџаном.”

Сви у Лесковцу се надају да ће се време стабилизовати, а јесен донети сунчане дане, како би овај крај поново замирисао на паприку и ајвар. Међутим, до тада, произвођачи су на милост и немилост временских услова.

Извор: РТС

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.