Доласком лета и лепог времена многи повртари, али и власници дворишта имају проблем са бројним штеточинама. Кртице спадају у најдосадније штеточине које копајући тунеле испод земље уништава поврће. Део ископане земље избацују по површини па кртичњаци нарушавају лепоту дворишта. Сви који су имали проблеме са овим штеточинама знају колико је тешко отарасити се кртица кад се једном населе у башти или дворишту.

Постоје бројни хемијски препарати, патроне против кртица али ако нисте љубитељ убијања ових животиња постоји и други много безболнији, али ефикаснији начини како да их се отарасите.

Агробизнис магазин вам представља седам биљака од којих кртице беже главом без обзира. Не само што ћете их отерати ове сезоне, већ се никад више неће вратити у ваше двориште или башту.

 Невен

Овај прелепи лековити цвет жуто – наранџасте боје убија многе штеточине:  паукове, змије и комарце, а не воле га ни кртице. Невен има јаку, оштру арому која се не допада кртицама. Можете посадити невен уз ивицу баште или дворишта како бисте створили баријеру за ваш травњак држећи ове штеточине подаље од вас. Осим тога, невен је корисно имати у близини јер корење емитује хемикалију познату као алфа-тертиенил у земљу (фототоксин), која је токсична за нематоде. Невен је цвеће које воли сунце, не смета му суша и не захтева посебну бригу. Воли сувље земљиште па се побрините да имате добру дренажу тла тамо где садите невен. Заливање је довољно једном недељно чак и током летњих врућина. Баштенски невен није токсичан за кућне љубимце псе и мачке тако да можете слободно да их пустите да се играју у близини овог цвећа.

 Нарцис

Још једно цвеће које ће подаље од вашег дворишта држати штеточине је нарцис. Ово цвеће цвета у рано пролеће, а сама биљка је такође прилично издржљива. Луковица овог цвећа је токсична за кртице што оне добро знају, па се клоне дворишта у коме расте нарцис. Луковица садржи хемијски ликорин, који ће активно држати подаље не само кртице већ и веверице, мишеве и волухарице. Једини проблем је што је нарцис токсичан и за псе и мачке, па водите рачуна на ком месту у дворишту ћете га посадити. Кад их једном посадите цветаће годинама, а осим заливања једном недељно током вегетације потребно је и уклањање осушених листова.

 

Украсни лук

Украсни лук је раскошан цвет јарко љубичасте боје у облику кугле. Овај цвет обожавају пчеле, али кртице беже од њега због изузетно јаке ароме лука која се јавља чак и кад се лист протрља између прстију. Њихова арома одбија и друге глодаре и штеточине. Украсни лук је изузетно лепа декорација у башти, не захтева практично никакву негу, осим повременог заливања и то под условом да нема кише током лета. Украсни лук је такође токсичан за псе, мачке и децу, па избегавајте да га садите на местима где ваши малишани или кућни љубимци могу доћи у додир са њим.

Рицинусов пасуљ

Рицинусов пасуљ је густа, жбунаста биљка која цвета од почетка августа до јесени. Има листове у облику звезда са црвеним, шиљастим махунама и семеном које подсећају на пасуљ по чему је и добио име. Семе ове биљке садржи опасан ринин који је седам пута отровнији од отрова кобре. Одређену дозу отрова садржи цела биљка због чега кртице избегавају да се појаве у његовој близини. Рицинусов пасуљ је врло отрован за кућне љубимце и људе. Поједина истраживања указују да само четири семенке могу бити фаталне за одраслог човека уколико их поједе. Зато добро размислите да ли желите овакву биљку у близини или ипак одаберите неко безбедније средство за борбу против кртица.

 Бели лук

Бели лук је изузетно здрав за човека и сматра се за најбољи природни антибиотик. Његова јака и снажна арома тера све врсте штеточина од мишева, пацова, мрава до комараца и наравно кртица. Бели лук садржи велику количину сумпорног једињења коме дугује специфичан мирис. Поједини стручњаци саветују да изгњечите главице белог лука и ставите на улаз у кртичњак, па ће ове штеточине побећи и никад се неће вратити у ваше двориште, или башту. Уколико посадите бели лук имаћете увек свеж и укусан зачин а нећете бринути од штеточинама. Бели лук је токсичан за псе и мачке, па их држите подаље од овог поврћа.

 Фритиларија

Фритиларија позната и под именом Царска круна је украсна биљка из породице љиљана. Цвета у разним јарким бојама, а цветови налик на круну нехајно висе са стабљике која може да достигне висину и до једног метра. И ово цвеће расте из луковице које кртице не воле зато што њена арома подсећа на мирис твора. Осим кртица ово необично цвеће држаће подаље глодаре, веверице, пољске мишеве и друге штеточине. Фритиларија добро расте на пуном сунцу или у делимичној сенци. Захтева редовно заливање барем једном недељно, а у време летњих суша и чешће. Ова биљка је токсична за мачке, псе и децу о чему треба водити рачуна када гајите ову биљку.

Црни лук

Обичан домаћи црни лук незаменљиво је поврће у српској кухињи али и сјајан начин да отерате кртице. Слично као и бели лук, његов мирис је довољно јак да држи кртице што даље од ваше баште или дворишта. Лук је згодан и за одбијање глодара и змија, а ако га посадите око подручја које желите да заштитите, стварате подземну баријеру коју ће кртице активно избегавати. Лук није захтеван за узгој, сади се на сунчано место у рано пролеће и залива се једном недељно током периода вегетације. У зависности од временских услова спреман је за вађење три до четири месеца након сетве. Такође, треба водити рачуна да је црни лук токсичан за псе и мачке.

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.