Сунцокрет (lat. Helianthus annuus), потиче од грчке речи хелиос (сунце) и антхос (цвет). Припада породици главочика. На подручју данашњег Перуа и Мексика сунцокрет се узгајао још пре 5.000 година, а хиљадама година га користе и Кинези како у исхрани, тако и у акупунктури. Маје су поштовале сунцокрет као симбол светлости и плодности. Семенке су млеле и од брашна правили хлеб. Када је у питању нутритивна вредност сунцокрет је прави еликсир младости, лепоте и здравља.

Медоносна биљка

Сунцокрет су у Европу донели мисионари почетком 16. века, а сто година касније његово узгајање проширило на читавом старом континенту. Процват узгоја у Немачкој догодио се током Другог светског рата, а данас се највише гаји у Русији, Француској и Јужној Европи.
Сунцокрет има чупав и влакнаст корен састављен од мноштва малих коренчића и може продрети до три метра у земљу. Има велику способност упијања воде, али и штетних материја из земље, па се користи за исушивање мочварног и чишћење загађеног земљишта. Стабло најчешће досеже висину од 50 до 250 сантиметара. Цветови су врло крупни на дугим дршкама од више редова жуто обојених листића, а цветно дно је најчешће равно са мањим испупчењем у средини. Сунцокрет цвета од јула до септембра и спада у медоносне биљке, па пчеларима пружа стабилну и добру испашу пчелињих друштава. Годишње у Србији се произведе око 2.000 тона сунцокретовог меда. Берба сунцокрета се најчешће обавља у првој половини септембра.


Семе сунцокрета је права ризница витамина и минерала, има калцијума, калијума, гвожђа, магнезијума, цинка, витаминима Е и Б групе, бета каротен. Садржи полинезасићене масне киселине највише линолеинску, омега 6 масне киселине и омега 9 мононезасићене. Прва асоцијација на сунцокрет је уље и семенке које се грицкају, али се могу додавати салатама или као основа за израду биљних паштета у комбинацији са ланом, сусамом и маслиновим уљем.

Сунцокрет као лек

Када су у питању лековита својства сунцокрета списак болести на које има позитиван учинак је подужи. У традиционалној медицини одавна се користи за лечење артритиса, реуме, јачање вида али и у борби против старења. Последња истраживања су показала да конзумирање семенки сунцокрета делује на функционисање нервног система и да помаже код пацијента оболелих од мултипласклерозе. Тајна је у селену, витамину Е и снажним антиоксиданти којима је сунцокрет богат.
У сунцокрету су присутни фитосероли који утичу на снижавање нивоа холестерола у крви. Витамин Е, заједно са селеном чини снажан антиоксиданс, који спречава оштећење крвних судова. Сунцокрет је пожељан у превенцији и лечењу кардио – васкуларних и малигних обољења, па га називају и супер храном.
Семе је богато калцијумом који делује на здравље костију, магнезијум спречава грчење мишића, док бакар обезбеђује флексибилност костију и зглобова. Редовна употреба семенки може да спречи појаву артритиса.
Сунцокрет је богат и витамином Б који обезбеђује обнову оштећених ћелија и изградњу нових, поспешује метаболизам и енергију тела, јача имунитет и препоручује се трудницама. Овај витамин директно утиче и на здравље коже, косе и ноктију. У комбинацији са витамин Е, кога има у изобиљу у сунцокрету најбољи је лек против старења и средство за обнову коже. Због садржаја есенцијалне линолне масне киселине, витамина Е и протеина, редовни унос семенки влажи дехидрирану кожу и може да помогне код екцема. Тело користи бакар за производњу меланина који кожи даје лепу и здраву боју. Сунцокрет је богат и дијеталним влакнима па побољшава и пробаву. Али треба напоменути да је семе сунцокрета изузетно калорично и довољно 25 грама семенки да се задовоље дневне потребе организма за витамином Е.

Математичко чудо

Сунцокрет није само укусна и здрава храна или леп цвет, он је и право математичко чудо. Семена унутар сунцокрета стриктно следе Фибоначијев низ односно 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144. У овом низу сваки број представља збир претходна два броја. Спирале које се виде у средишту цвета сунцокрета су генерисане од овог низа, а две серије кривуља се одмотавају у супротним смеровима почињу у центру и завршавају код латица. Свако семе мора бити под тачно одређеним углом у односу на суседно семе да би сви заједно успешно створили савршену спиралу. Одговарајући угао или златни угао у сунцокрету је 137.508 степени. Ако би се овај угао променио чак и за једну десетину степена, савршена структура семенки би се потпуно пореметила. Чудесан је начин како је природа све то удесила и пружила човеку биљку као храну и лек.

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.