Биљни бургери нису баш тако здрави као што се до сад веровало. Ново истраживање је анализирало 1,868 оброка из 50 брзих ланаца хране који послују у Аустралији, Канади, Пољској, Великој Британији и САД-у. Подаци су прикупљени у вези са калоријском вредношћу, алергенима, хранљивим састојцима, влакнима и садржајем соли у сваком оброку. Након тога су месни оброци упоређени са биљним заменским оброцима истог ланца и земље, уз разлику у тежини од највише 10%. Резултати истраживања су показали да нема јасних здравствених бенефита приликом одабира биљних замена уместо меса.

Мање протеина и више угљених хидрата

Студија је показала да су биљни оброци имали мање протеина и натријума, али више угљених хидрата и шећера у поређењу са месним оброцима. Такође, утврђено је да биљни оброци нису имали мање калорија од месних оброка. Ово указује на то да одабир биљних замена за омиљене брзе оброке у суштини значи замену калорија које потичу из протеина калоријама које потичу из угљених хидрата.

Илустрација: Иако вегетеријанци и вегани често истичу да је исхрана на бази биљака здравија од меса научници указују да није баш тако 

Иако су дијете засноване на искључивом конзумирању хране заснове на биљној бази постале популарне међу нутриционистима, утицајним особама у области здравља и славним личностима, многи су постали скептични у вези са наводним бенефитима одређених биљних заменских оброка. Истраживање је истакло важност информисаних избора хране, посебно приликом конзумирања брзе хране, нарочито уколико особа пати од метаболичког поремећаја попут дијабетеса типа 2.

Иако су биљне замене за месне оброке постале свеприсутне у брзој храни, ово истраживање открива да оне можда нису аутоматски здравија опција, истакао је Миколај Камински, вођа истраживања са Медицинског факултета Универзитета у Пољској, пише New York Post.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.