Мирођија је зачинска биљка која се користити свежа или сушена као додатак јелима. У нашем народу постоји изрека:“У свакој чоби мирђија“ што није ни мало случајно, јер је ова зачинска биљка изузетно лековита.

Мирођија (лат. Anethum graveolens) је једногодишња зељаста биљка која води порекло из средње Азије, код нас се сеје у башти, али без проблема успева и у саксијама. Сеје се од половине марта до маја на осунчаном месту и у неутралном земљишту. Проклија у року од седам до 17 дана и тад јој је неопходна влага, након тога није претерано осетљива на недостатак влаге. Има одебљао и слабо рашчлањен корен који расте до 20 цм у земљи. Листови су вишеструко перасти који формирају розету, имају карактеристичан мирис и арому која је најјача пре цветања. Цвасти се састоје од ситних,  наранџастих  цветића од којих се формирају малени, јајасто пљоснати плодови смеђе боје. Уколико се користи за зачин, мирођија се бере кад почне влатање и биљка достигне висину до 40 цм. Мирођија се суши у сенци, никако на сунцу, како би задржала свој изглед и сва корисна својства. Може да се веже у мање везице и окачи на канап у просторији где је добра циркулација ваздуха. Након сушења чува се у стакленој посуди како би што дуже задржала арому и корисне материје. Мање је познато да се од мирођије прави и уље које се добија из семена, стабла и листова. Есенцијално уље од мирођије користи се код бројних здравствених проблема пре свега код грчева мишића, али и проблема са варењем, надимањем, помаже код бржег зарастања рана, а користи се код лечења кандиде.

Илустрација: Мирођија је богата витаминима, антиоксидансима, магнезијумом…

Мирођија је богата антиоксидансима, витаминима А и Ц, магнезијумом, манганом који је неопходан за нормално функционисање мозга, нервног система и метаболизма шећера и масти. У овом зачинском биљу налази се и бакар, калијум, цинк, рибофлавини… Лековита својства мирођије спомињу већ у старим записима на папирусу који потичу са подручја Палестине. Захваљујући својим лековитим својствима користи се у народној медицини за следећа стања:

Побољшава варење – мирођија подстиче лучење пробавних сокова и ензима, што може помоћи у ублажавању надимања, гасова и грчева

Делује умирујуће – има блага седативна својства која могу помоћи код несанице, анксиозности и стреса. Чај од мирођије често се користи за опуштање нервног система

Противупално дејство – богата антиоксидантима и флавоноидима, мирођија може смањити упале у телу и допринети ублажавању симптома артритиса и других инфламаторних стања

Подстиче здравље срца – ова зачинска биљка је богата калијумом, па може допринети смањењу нивоа холестерола и регулацији крвног притиска, што помаже у очувању кардиоваскуларног система и здравља срца

Помаже код проблема са менструалним циклусом – традиционално се користи за регулацију менструалног циклуса и ублажавање менструалних болова

Антибактеријска својства – има природно антибактеријско дејство, па може помоћи у борби против инфекција, посебно оних изазваних бактеријама

Подршка имунолошком систему – мирођија је богата витамином Ц, који јача имунитет и помаже телу у борби против прехлада и инфекција

Диуретичко дејство – помаже у елиминацији вишка течности из тела, што може бити корисно код проблема с отицањем и високим крвним притиском

Здравље костију – захваљујући високом садржају калцијума, мирођија доприноси јачању костију и превенцији остеопорозе

Освежава дах – жвакање листова мирођије може помоћи у неутралисању непријатног задаха

Илустрација: Савршен зачин за многа јела

Мирођија се најчешће користи као зачин у супама, чобама, салатама и сосевима. Углавном је безопасна када се користи као зачин или у умереним количинама у чају, али је неопходно консултовати се са лекаром уколико се користи у медицинске и терапеутске сврхе како би се избегли потенцијални нежељени ефекти. Приликом конзумирања чаја препорука је да се пије највише две до три шоље дневно. Посебан опрез се саветује приликом употребе етеричног уља које је најчешће јак концентрат, па услед неправилног коришћења може доћи иритације коже или других нежељених ефекта. Колико год да је здрава мирођију треба да избегавају труднице и дијиље, јер у већим количинама може имати стимулативно дејство на материцу. Такође, треба да је избегавају људи који имају алергије на биљке из породице штитарки (Apiaceae), попут целера, шаргарепе или першуна… Конзумирање веће количине мирођије може изазвати проблеме попут раздражљивости желуца или претераног снижавања крвног притиска. Такође, уколико постоји нека хронична болест, попут дијабетеса, хипертензије или било којег стања које захтева редовне лекове, важно је проверити да ли мирођија може да утиче на смањење ефекта тих медикамената.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.