Анализа података из најновијег извештаја о стању на тржишту живе стоке показује контрадикторне трендове који осликавају нестабилност сектора. Док неки делови тржишта бележе раст цена, други показују пад, што указује на дубље структурне проблеме и недостатак јасне стратегије развоја.

Цене товне јунади и бикова – непредвидиве осцилације

На подручју Лознице и Шапца цене товне јунади и бикова Симентал расе (тежине преко 500 кг) порасле су на 360 дин/кг, што је позитиван сигнал за произвођаче. Сличан тренд је примећен и у Мачванском региону, где се товна јунад откупљивала по истој цени.

Међутим, у Шумадији је дошло до пада цена на 330 дин/кг, док су кланичари у Београду такође снижавали цене откупа. Ове разлике по регионима указују на нерегулисано тржиште у којем цене зависе од локалне понуде и потражње, без јединственог модела подршке сточарима.

Свињарство наставља да тоне, нови подаци забрињавају

Пад цена прасади и товних свиња – сигнал за узбуну

Један од најзначајнијих трендова на тржишту јесте пад цена прасади и товних свиња. На пијацама у Чачку и Лесковцу цена прасади је пала на 350 дин/кг, док је откупна цена у Јабланичком региону спала чак на 300 дин/кг.

Цена товних свиња (80-120 кг) бележи пад на 175-195 дин/кг у неколико региона, што је алармантан показатељ за произвођаче. Овако ниске цене доводе у питање исплативост товног свињарства у Србији и потенцијално могу довести до смањења броја произвођача у наредним месецима.

Јањеће месо поскупело – једини светлији тренд

Док сектор свињарства пролази кроз кризу, цена јагњади наставља да расте. У Лозници се цена попела на 540 дин/кг, док су у Браничевском региону кланичари откупљивали јагњад по 550 дин/кг. Овај раст цена указује на стабилну тражњу и могућност да сектор овчарства задржи профитабилност у наредном периоду.

Који сир се највише исплати производити у Србији?

Криза у снабдевању житарицама и сточном храном

Поред проблема са ценама живе стоке, сточари се суочавају и са нестабилним тржиштем хране за животиње. Цена кукуруза се разликује од региона до региона, у Кикинди је достигла 29 дин/кг, док је у Панчеву пала на 22 дин/кг. Сличне осцилације постоје и код сојине и сунцокретове сачме, што додатно компликује пословање сточара.

Критички осврт – шта даље?

Тржиште живе стоке у Србији тренутно је у дисбалансу. Док цене товне јунади варирају од региона до региона, сектор свињарства је у паду, а овчарство успева да се одржи. Произвођачи немају сигурност у цени, а колебања у трошковима сточне хране додатно отежавају ситуацију.

Без јасне стратегије и стабилне политике подршке, Србија ризикује да изгуби самодовољност у производњи меса, што ће довести до већег ослањања на увоз. Држава мора хитно реаговати – или ћемо ускоро живу стоку гледати само на старим фотографијама са сеоских пијаца.

Цео извештај преузмите испод: ИЗВОР СТИПС

BiltenZS225

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.