Почетницима, али и искусним професионалцима, увек добро дође помоћ у планирању баште. Онима који тек почињу да се баве баштованством можда ће бити потребно више основних савета и трикова. Са друге стране, искусни баштовани често се заглаве у колотечини радећи ствари на исти начин, па им нове и занимљиве идеје увек добро дођу да разбију рутину и донесу инспирацију у раду.

Кад год кренете у подухват започињања баште, увек је добра идеја да имате план, саветују у Gardening Know How, а преноси портал Агромедиа. Истраживање различитих идеја за планирање баште са поврћем помоћи ц́е вам испланирате коначан изглед, а свакако ће вам уштедети време и поштедети вас касније секирације.

Кључна ствар код планирања распореда повртњака је да паметно одаберете локацију, урадите тест земљишта, поправите/обогатите тло по потреби, одаберете усеве и пре него што било шта посадите, ставите то на папир.

1. Пажљиво одаберите локацију

При одабиру локације веома је важно да узмете у обзир неколико кључних фактора. Одаберите сунчану локацију која има најмање од 6 до 8 сати сунца дневно.

Тло треба да буде добро дренирано и богато храњивим материјама. Морате унапред мислити и о наводњавању, условима тла, излагању сунцу и заштити од различитих елемената.

2. Важно је да повртњак има довољно сунчеве светлости

Већини поврћа, а нарочито поврћу које воли сунце, попут парадајза и паприке, потребно је 6-8 сати сунца дневно. Лиснатом, зеленом поврћу које воли нешто хладније време, сунце је потребно делимично.

Илустрација: Поједино цвеће као што је невен чува поврће од штеточина

3. Одаберите земљиште које је равно

У већини случајева, повртарске културе најбоље успевају на земљишту које нема проблем са дренирањем. Равно земљиште је мање склоно ерозији него оно са нагибом, иако благи нагиб према југу може помоц́и у загревању и сушењу тла за пролец́ну садњу.

4. Важан је приступ води

Ваше усеве ћете морати да се наводњавате, тако да морате да размотрите локацију вашег извора воде када планирате повртњак. Приступ води олакшава ово заливање и осигурава да биљке добијају потребну количину воде. Локација која је близу извору воде је идеално место, а дугорочно значи мање посла за вас.

5. Проток ваздуха

При избору земљишта за ваше поврће важно је да место може да се проветрава, али да буде заштићено од јаких ветрова. Вашим усевима ц́е бити потребан размак између њих да би се омогуц́ио проток ваздуха, али не и превелика количина ветра. Потражите локацију која је што је више могуц́е заштиц́ена од подручја подложних ударима ветра.

6. Почните са мањим повртњаком

Величина вашег повртњака је такође важна, посебно ако сте нови у баштованству. Почетници треба да почну с малом баштом. Уколико узмете “превелики залогај” и осетите да вам је то превише посла, може се лако десити да одустанете.

7. Урадите тест земљишта

Тест тла је једноставан начин да се уверите да је ваше земљиште у најбољем могућем стању да “угости” биљке. Иако је то једноставан процес, многи баштовани занемарују тестирање и касније схвате да су погрешили.

Тестирање тла омогућава вам да сазнате удео хранљивих материја у земљишту, као што су азот, фосфор, калијум, пХ вредност и органска материја. На основу овог теста, можете прилагодити ђубрење и додавати неопходне хранљиве материје како бисте побољшали плодност земљишта.

Илустрација: Нема праве баште без лука

8. Омогућите биљкама довољно простора

Већ смо поменули колико је проток ваздуха важан, а то ћете свакако постићи оптималним размаком између биљака. Међутим, размак између биљака важан је и зато што помаже у опрашивању и спречава преношење болести.

9. Оставите простор за стазице

Не заборавите да ће вам бити потребан приступ вашим усевима, па је планирање простора за стазице изузетно важно. У зависности од усева, можда ц́е вам требати приступ са предње, бочне или задње стране биљке за бербу, заливање или ђубрење.

10. Пробајте “пратећу садњу”

Пратећа садња је пракса заједничког гајења различитих врста на основу њихове способности да побољшају развој једна друге, понуде неки облик заштите од штеточина или друге предности.

Ова пракса може бити од користи јер неке пратеће биљке помажу у опрашивању, одржавају корење хладним, делују као ослонци за биљке, допуњују тло азотом и одбијају штеточине.

Илустрација: У добро организованој башти има места за разне врсте поврћа

11. Семе је јефтиније

Иако је расад лакша варијанта за почетнике, семе је заиста најјефтинији начин да подигнете свој повртњак. Ако желите да идете са семеном, изаберите усеве који се лако узгајају и које можете посадити директно у башти, без пресађивања, као што су млади лук или ротквице.

Посадите једноставне усеве у раној сезони. Пазите да одаберете квалитетно семе од поузданог добављача. Квалитетно семе има веће шансе за клијање и успешан раст биљака.

Извор: https://www.ekapija.com/news/4613247/11-trikova-da-vam-basta-bude-kao-bombona

ФОТО: Pixabay

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.