Фабрика Mirabel-Verk u Grudigu, надомак Салзбурга, у којој је више од једног века производила чувене Моцарт кугле (Mozartkugel), престаје са радом.
Петог децембра произведена је последња Мирабел Моцарт кугла, умотана у златну фолију, спакована у кутију и тако је ова кугле чоколаде од 17,1 грама са пистаћи-марципан-нугат језгром из Салцбурга постала историја. Фабрика у Грудигу, у којој је компанија “Salzburg Schokolade” производила “Праве Салцбуршке Мозарткугле”, заувек се затвара.
Корпорација Монделез, власник свих права на овај симбол аустријске традиције, одлучила је да обустави производњу у Аустрији. У плану је пресељење производње у Пољску или Чешку, али детаљи остају нејасни. Одлука је изазвала незадовољство, како међу запосленима, тако и локалном заједницом.
– То је био постепени крај – каже Катарина Линднер, менаџер квалитета, која је у фабици радила готово десет година. Пре две године овде је било запослено 160 радника док их сада има само 40, а своја радна места ће напустити 31. децембра.
Илустрација: Нема више производње чоколадних куглица које су биле симбол Аустрије/ ФОТО: Freepik
У јуну, након неколико турбулентних година, најављено је коначно гашење локације и компаније.
– Они који су желели да оду, отишли су. Али сви у производњи желе да приведу ову еру крају – каже Линднер.
Salzburg Schokolade, компанија која је до сада израђивала Мозарт кугле за Монделез, није се опоравила након банкрота 2021. године. Као разлози су наведени раст цена сировина, енергије и транспорта.
Зграда фабрике ће вероватно дуго остати празна, док ће опрема бити продата или демонтирана. Тиме се завршава 127-годишња традиција, а Салзбург губи један од својих најпознатијих гастрономских симбола, пише аустријски Kurier.
Извор: https://biznis.telegraf.rs/info-biz/4014812-proizvedena-poslednja-mocart-kugla
ФОТО: Pixabay