Нема ничег лепшег од топлог, домаћег и крскавог хлеба. Рецепт којим је Лазар Купрески из Новог Сада освојио Војвођане јесте лебац који носи назив “Мана Велика, а који тежи чак 22 килограма.

У питању је како Лазар каже прави домаћи хлеб који се спрема на стари традиционални начин.

Лазар који је рођени Мошоринац објашњава да је ово прави домаћи хлеб који се спрема на стари традиционални начин, а да би хлеб био укусан и имао текстуру као хлебови који су се некада правили процедура истог траје 24 сата.

“Процес се састоји од мешања, премеса, затим и стајања у комори, на крају се тесто ставља у калуп за печење. Идеју сам ‘покупио’ од једног пекара из Новог Сада, а у Турији сам направио највећи хлеб и то на фестивалу кобасица”.

Како сам каже, тада је направио хлеб који је тежио 22 килограма и био дуг 168 центиметара, а како и сам каже, одржао је обећање и направио хлеб дужине од 168 центиметара за Гиниса.

Илустрација: Хлеб прави по традиционалној рецептури

Овај скромни месар каже да трудницама и дечици увек поклони нешто да презалогаје, а на питање да ли се икада десило да од овако великог хлеба остане вишка, Српски краљ демантује.

“Никада, хлеб може да нахрани четрдесет људи, а за све ове године није се десило да остане парче једно. У свој хлеб стављам и своје кобасице које сам правим, печем и продајем. Ја се месар већ двадесет и једну годину, а сада сам направио производ који је цео за свачији ужитак: од леба до кобаје”, каже Лазар.

Лазар, који је рођен у Мошорину, прерадом меса бави се двадесет и једну годину, а његове специјалитете једу чак и у Турији, где су га прогласили за “Српског краља”.

Извор: https://biznis.kurir.rs/info-biz/9478374/hleb-iz-novog-sada-tezak-22-kilograma

ФОТО: Pixabay

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.