ГРАДИШКА – Ове јесени, у Поткозарју род мушмуле је веома богат.То је дугогодишња дрвенаста воћка, која расте до пет метара висине а доспијева у касну јесен.
Плодови мушмуле су укусни, освјежавајући и здрави, богати разним мининералним солима, угљикохидратима и органским киселинама, које благотворно ђелују на људски организам.
Стручњаци народне медицине тврде да побољшавају вид, крвну слику, јачају јетру и бубреге, ублажавају болове у леђима и кољенима.
Илустрација: Мушмула касно цвета, па је практично отпорна на мразеве
Плодови мушмуле првенствено се користе за јело у свјежем стању, а могу се користити и за прераду.
Мушмула релативно добро подноси сушу, зависно од подлоге на коју је калемљена.
Најбољи резултати постижу се на плодном, растреситом и умјерено влажном земљишту.
Касно цвјета и практично је отпорна на мразеве. Може се узгајати и у подручјима са средњом годишњом температуром испод десет степени Целзијуса. Улази у родност треће или четврте године а потом, сваке године обилно рађа.
Извор: https://www.nezavisne.com/ekonomija/agrar/Bogato-rodila-musmula-u-Potkozarju-zasto-je-trebamo-jesti/862559