Шта је пре настало – кокошка или јаје?, једно је од најчешће постављаних питања које кроз историји мучи човека. Људи пак често као одговор бирају “јаје”, јер су на тај начин још диносауруси долазили на свет. Међутим, истраживања научника са Универзитета Шефилд и Универзитета Ворвик показалa су да љуска кокошијег јајета може да настане само из протеина који се производи у кокошијим јајницима, што значи да је кокошка старија, тј. морала је да постоји пре јајета. Тај протеин је ОЦ-17 и делује као катализатор и убрзава развој љуске, а тврда љуска неопходна је за заштиту жуманцета у којем се развија пиле, пише Дејли мејл. Како би могли да зумирају унутрашњост јајета и посматрају његов развој научници су користили суперкомпјутер HECToR. Они су открили да је протеин ОЦ-17 кључан за подстицање кристализације у раним стадијумима развоја љуске, и то тако што претвара калцијум карбонат у кристале калцита који чине љуску.
Кристали калцита могу се наћи у костима и оклопима разних животиња, али се код кокошака стварају брже него код било које друге врсте. Тако шест грама љуске настаје за само 24 сата.
Извор: Дневник