Живимо у ери брзог технолошког напретка када је евидентан утицај модерне технологије на готово све области живота, па и производњу хране. Пољопривреда је последњу деценију доживела невероватну трансформацију интеграцијом најсавременијих технологија од употребе дронова на њивама до разних помагала која олакшавају производњу хране. На овај начин је побољшана ефикасност, одрживост производње, али и квалитет производа.
Велики корак напред је и примена вештачке интелигенције (AI) не само у производњи хране већ и у смањењу отпада. Научници широм света и иноватори посебно се баве употребом вештачке интелигенције за контролу квалитета и безбедности хране. Иако је ова област практично још увек у повоју већ сад је јасно да је АИ у могућности да револуционарно трансформише контролу квалитета омогућавајући бржу и прецизнију инспекцију, откривање контаминираних производа чиме се обезбеђује боља безбедност и квалитет производа који долазе до потрошача.
АИ оптимизује производне процесе анализом података, повећањем ефикасности и смањењем отпада. Иако су досадашњи резултати импресивни верује се да ће будући напредак АИ додатно унапредити индустрију производње хране посебно на пољу безбедности и квалитета производа.
Како је за сајт New Food објаснила Анок ван де Вол, стручњак за безбедност хране да бисмо боље размели значај вештачке интелигенције у овој области морамо да разумено сам ланац – од производње и убирања плодова до његовог паковања, транспорта, складиштења и изнишења пред купца у маркету. Уколико било ко у било ком тренутку у овом ланцу закаже може доћи до нарушавања безбедности производа. Због тога су системи за праћење безбедности хране кључни у управљању ризиком и одржавању прописаног квалитета.
-Прехрамбене индустрије широм света троше хиљаде сати сваке године како би осигурали да се храна буде произведена по највишим стандардима и да се сачува њен квалитет на путу до потрошача. Проналажење ефикаснијих и поузданијих начина за праћење безбедности хране је на врху листе сваког произвођача. Нове технологије пружају могућност да се проблеми у квалитету или безбедности хране брже уоче и реше – рекла је она.
Према њеним речима експеримент спроведен у лабораторији Koog aan der Zaan у Холандији показао је да се време за анализу, прикупљање и обраду података може драстично скратити. У експерименту су коришћени састојци какао који су проверавани, а потом су подаци ручно уношени у компјутер.
-За овај процес је потребно између 35 и 45 минута. Међути, уколико се какао третира са опремом која користи технологију инфрацрвених зрака за прикупљање података и њихову обраду читав процес је готов за само 5 минута! То значи да можемо да извршимо више мерења и имамо поузданије податке – појаснила је Вол.
Повећање количине података у ланцу снабдевања отвара узбудљиве могућности за вештачку интелигенцију.
-Како прикупљамо више података, тако ћемо морати да будемо у могућности да обрађујемо више информација у реалном времену. Системи вештачке интелигенције ће једног дана моћи да ураде управо то, помажући нам да изградимо још прецизнији и моћнији систем безбедности хране – рекла је она.
Како за објаснио Пол Дамарен за сајт Food Safety news вештачка интелигенција је не само мерач квалитета и безбедности хране, већ иновативна технологија која на револуционаран начин мења ову област и то на следеће начине:
Видљивост ланца снабдевања – АИ пажљиво прати производе дуж ланца снабдевања, осигуравајући да се безбедно крећу у контролисаном окружењу
Детаљно праћење производа – прати и анализира параметре квалитета, обезбеђујући одржавање највиших стандарда од њиве до трпезе
Ефикасност и транспарентност – АИ поједностављује операције, повећава ефикасност, обезбеђује квалитет и побољшава транспарентност
Брзина и тачност – Алати са вештачком интелигенцијом помажу многим прехрамбеним предузећима – укључујући производњу, транспорт и малопродају да унапреде аутоматизацију, ефикасност, прецизност и безбедност, штедећи драгоцено време и ресурсе
Предиктивна аналитика – АИ технологија анализира огромне скупове података како би проактивно идентификовала проблеме квалитета пре него што се испоље, минимизирајући штету
Ублажавање ризика – АИ служи као будни чувар, упозоравајући на кварове опреме, смањујући ризике и осигуравајући несметан процес
Инспекција производа – Проницљиво око АИ детектује недостатке и одступања у производима са неупоредивом прецизношћу у односу на човека
Доношење одлука засновано на подацима – Ова технологија открива трендове, прикупља податке дајући информације за доношење правих одлука и континуирано подстиче побољшање
Проактивна спремност – АИ користи предиктивне мере за предвиђање потенцијалних исхода, омогућавајући свима у ланцу да се припреме за непредвиђене изазове
Драгана Петровић