Винова лоза се у суботичко-хоргошкој пешчари гаји вековима. Деценијама је ова регија била успавана кад је у питању производња вина, а онда се почетком 21. века све променило. Један од пионира у обнови винске производње у овој регији била је Винарија „Звонко Богдан“. У околини прелепог Палића на простору између чак три језера налазе се виногради ове винарије која је данас изузетно цењена не само међу потрошачима већ и винарима, јер се јединствени укус њихових вина не заборавља.
Како је за Агробизнис магазин рекла сомелије у овој винарији Драгана Васиљевић, менаџер винског туризма и домаћин винарије, са садњом винограда кренуло се 2002. а поседи су се постепено ширили.
-Тренутно под виновом лозом имамо 60 ха. Сви виногради су у близини винарије, између Палићког, Лудошког и Омладиснког језера у местим Радић, Лудош и Палић.
Које сорте грожђа узгајате?
– Доминантније су нам интернационалне сорте, али у засадима имамо и локалних сорти грожђа. Од белих сорти имамо – Pinot Blanc, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Chardonnay, Тамјанику, Moscato Giallo (мускат жути) а од црних Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot и Франковку. На различитим позицијима, сходно земљишту, радили смо гушћу или ређу садњу, тако да имамо између пет и осам хиљада садница по хектару.
Колико вина произведете и коју технологију користите како бисте обезбедили врхунски квалитет ваших вина?
– Од самог почетка, наша мисије је да понудимо најквалитетнија вина достојна славне винарске историје нашег краја. Зато је наша винарија опремљена савременом опремом која гарантује да ће у свакој боци нашег вина, грожђе и тероар показати свој пуни карактер. Од селекцинисаног грожђа из наших винограда годишње производимо око 400. 000 боца вина.
Илустрација: Врхунски начин производње и сазревања вина гарантује квалитет у свакој боци
Која бурад користите за сазревање вина?
– За сазревање свих наших црвених вина као и неких белих користимо бурад премиум квалитета претежно од француског и мађарског храста. У зависности од стила вина, користимо различите запремине, barrique буриће 225 л, веће од 300 л, као и бачве од преко 2000 л. Од недавно за производњу одређених вина користимо и јајолике судове од бетона. Као материјал, бетон има исту порозност као храст чиме је омогућен продор кисеоника што није могуће код иноксних буради. Такође, у оваквим судовима вино ће имати своју оригиналну арому, јер неће преузети мирис дрвета као што је случај код дрвених судова.
По чему су вина са песка другачија у односу на остала?
– Наша винова лоза црпи снагу из тла састављеног од слојева које је за собом оставило Панонско море, у којима се мешају кречњак, глина, песак и силикатни камен у дубоким слојевима. Наше виногорје нуди мешавину оваквог тла што нам омогућава да се “играмо” у производњи. Разноликост земљиште истим сортама даје другачију карактиристу, самим тим и другачији стил вина на крају, што омогућава и шири портфолио производа. Земљиште богатије глина и песком даје изврне резулате код наших црвених вина, међу којима су наша награђивана вина попут Cuvee No1 и Icon Campana Rubimus
На која међународна признања за своја вина сте посебно поносни?
– Признања конзумената наших вина чине нас најпоноснијим, док нам награде добијене на светским оцењивањима вина говоре да смо на добром путу и да наш крај представљамо на прави начин. Издвојила бих наше црвено вино Cuvee No1 које је једно од најнаграђиванијих регионалних вина на светском оцењивању у Лондону, Decanter World Wine Awards. Ове године на овом такмичењу били смо једина српска винарија која је у категорији пенушавих вина освојила златну медаљу са нашим вином Eclater .
Колико ваша винарија помаже у развоју локалног туризма?
– Винарију на дневном нивоу посећује велики број туриста, што кроз вински туризам и дегустације вина, што кроз догађаје које радимо у виду концерата и разних других манифстација. Број љубитеља вина који долазе код нас се сваке године повећава. Људи уживају у невероватној природи, а наша винарија у попуности задовољава сва чула. Сама винарија се простире на око 5.800 квадрата, модерна је и функционалана, а опет одговара јединственој архитектонској традицији наше регије. У срцу наших винограда гости могу да уживају у предивном погледу, врхунским винаима и домаћим специјалитетима, једном речју све је подређено гостима.
Илустрација: Увек бирају квалитет уместо кванитета
Да ли пре бирате квалитет или квантитет у производњи?
– Ми пратимо ритам наших винограда односно природе и немамо устаљену бројку производених вина. У годинама када не можемо да задовољимо ниво квалитета вина на који смо навикли изабрали смо да чак и не произведемо одређена вина уколико услови за њих нису били најповољнији. Рецимо, због изазова са мразевима 2018. није произведена ни једна од етикета наших црвених вина. Слично је било и 2020. где смо имали само мању количину вина „Живот тече“, док је берба 2019. била једна од бољих те смо тада направили и нека нова вина попут нашег феноменалног Мерлоа.
Какве су ваше процене каква ће бити ова година за винограде и вино с обзиром на изразито топло лето?
– Ова година је почела изазовно. Прво смо имали касне пролећне мразеве, а потом топлотни удар од преко 40 степени. Али, захваљујући раду нашег стручног тима у винограду, као и системима за наводњавање који за сад покривају око 2/3 укупних површина, изгледи су добри и верујем да ћемо извућићемо најбоље.
Како гледате на отварање нових винарија у суботичком крају?
– Винарија „Звонко Богдан“ је засигурно у великој мери учествовала у развоју винског туризма овог краја, рекла бих да је чак и подстакла друге да креирају нове идеје и садржаје. Сада заједно уживамо у потенцијалу овог донедавно успавалог винског краја. Моје лично виђење је да смо заједно богатији и да је здрава конкуренција потребна за развој. На тај начин више ћемо подстицати једни друге на нове ствари, богатији садржај у производњи и бољу услугу.
Какви су ваши планови за наредни период?
– Глобално загревање ставило нас је све у једну изазовну позицију што се тиче сортимента, стога тренутно вршимо огледе и имамо у плану садњу још аутохтоних сорти којима погодује овај тероар уз фактор климанских промена. Аутохтоне сорте грожђа обогатиће наш потфолио у више сегмената, а гради се и нови туристички објекат у склопу винаријиног коплекса са идејом да се прошири угоститељска понуда винарије.
аутор: Драгана Петровић
Извор: Агробизнис магазин
ФОТО: Уступљене фотографије Винарија “Звонко Богдан”