Биљна уља имају веома важну улогу у људској исхрани спадају у здраве масти које дају неопходну енергију нашем организму. За разлику од нездравих масти смањују ниво лошег холестерола чиме се умањује ризик од бројних кардио-васкуларних оболења.
На нашој планети постоји велики број биљака чије семенке и плодови се користе као сировина у производњи уља. У групу јестивих уља спадају сунцокретово које је најзаступљеније, потом маслиново, уље од семенки бундеве, кокосово, ланено, сусамово кукурузно… Осим као храна многа од ових уља имају и лековита својства односно благотворан утицај на наш организам. Хладно цеђена уља важе за здравија јер приликом производње задржавају природна својства и лековитост, али су нам потребна и она која подносе загревање приликом припреме хране.
Илустрација: Сунцокретово уље фабричким путем први пут је произведено 1835. у Русији
Сунцокретово уље
Сунцокретово уље се добија од семена сунцокрета и користи се у разне сврхе од пржења до прелива салату и козметику. Ово уље фабричким путем први пут је произведено 1835. у Русији која је један од највећих произвођача рафинисаног сунцокретовог уље на свету. Када је у питању нутритивна вредност семе сунцокрета је права ризница витамина и минерала. Садржи калцијум, калијум, гвожђе, магнезијум, цинк, витамине Е и Б групе, бета каротен… У традиционалној медицини користи се за лечење артритиса, реуме, јачање вида… Витамин Е заједно са селеном чини снажан антиоксиданс који спречава оштећење крвних судова. Семе је богато калцијумом који делује на здравље костију, магнезијум спречава грчење мишића, док бакар обезбеђује флексибилност костију и зглобова. Међутим, треба имати у виду да се најчешће користи рафинисано сунцокретово уље код нас познато и под именом зејтин. Код индустријске производње уље из семена сунцокрета пролази кроз најмање шест фаза током којих губи многа корисна својства, али има благ неутралан укус и високу тачку димљења па се најчешће употребљава за печење и пржење хране.
Илустрација: Маслиново уље користи се хиљадама година и спада у најздравије
Маслиново уље
Маслина је симбол мира, мудрости, дуговечности и благостања а од плода овог дрвета се добија уље које се већ хиљадама година користи у исхрани становника Медитерана. Богато је незасићеним масним киселинама и полифенолима који смањују ниво холестерола у крви и упале у организму те помаже изградњу ћелијске мембране у телу. Сам плод маслине је богат беланчевинама и витаминима А, Д, К и Е који су неопходни за добро функционисање организма. Због здравих масних киселина и антиоксидативног дејства чува срце и крвне судове. Користи се као лек против опекотина, за чишћење организма, против цревних и желудачних упала, као средство за уништавање разних врста бактерија, има важну улогу у ублажавању болова код реуматоидног артритиса. Користи се у козметичкој индустрији за израду бројних препарата а верује се да има и афродизијачка својства. Најчешће се добија хладним цеђењем а најквалитетнија су екстра девичанска маслинова уља што значи да у себи садрже искључиво уље од маслине без додатака других врста биљних уља. Многи су у дилеми да ли маслиново уље сме да се користи за пржење. Како истичу научници приликом загревања маслиновог уља долази до “распадања” великог броја важних материја попут омега-3 масних киселина и антиоксиданса. Неће нашкодити али неће ни донети пуно користи по здравље као кад га употребљавате у „пресном“ стању односно без загревања.
Илустрација: Уље од семена бундеве богато је витаминима и користи се као прелив за салату
Ланено и уље из семена бундеве
Ланено уље добија се хладним цеђењем очишћеног семена лана. Има златно жуту боју са карактеристичним опорим укусом и дозом горчине. Богато је омега 3 масним киселинама које су изузетно важне у одржавању здравља срца и крвних судова. Садржи висок удео витамина Е који има снажно антиоскидативно дејство и ретког витамина Б17. Препоручује се дијабетичарима јер снижава ниво шећера у крви, чува јетру, регулише лош холестерол и триглицериде а само једна кашика овог уља дневно повољно ће утицати на срце и крвне судове и ојачати имуно систем. Користи се искључиво као свеже као преливе за салате јер приликом загревања губи своја лековита својства.
Бундевино уље добија се цеђењем очишћене семенке бундеве најчешће тикве голице. Уље је тамно жуте боје са примесама зелене врло специфичног мириса и укуса. Богато је незасићеним масним киселинама омега 6 и , висок удео витамина А, Ц, Е и К, затим минерале попут фосфора, калијума, магнезијума и калцијума, као и знатне количине цинка, мангана и гвожђа. Као лек користи се код проблема са простатом, ублажава бројне инфекције у организму, подстиче имунитет, чува срце, бубреге… Због присуства салицалне киселине повољно утиче на здравље коже и косе. Не користи се за пржење већ искључиво у свежем стању као прелив за салату или припрему умака који се не кувају.
Извор: Агробизнис магазин
ФОТО: Pixabay