Незапамћене суше које су овог лета погодиле Србију нанеле су огромне штете пољопривредницима. Не зна се коме је било горе ратарима или воћарима. Не само што је врућина спржила приносе чак и тамо где је било наводњавања, већ је суво и топло време погодовало појави штеточина и болести. Преме неким првим проценама од суше је прилично страдала и јабука, али је још увек рано говорити колика ће бити штета.

Како истичу стручњаци за воћарство климатске промене ће натерати већину воћара да промене сортимент воћа које узгајају ако желе да и наредних година имају добре приносе и зараду.

Руси је обожавају

Управо због свега тога све више узгајивача јабука и у Србији почиње да сади сорту флорина. У питању је јабука која је настала у Француској пре више од 50 година укрштањем сорти златни делишес, старкинг, ред ром бјути и Џонатан. Као подлога се користи јабука М26 и М9. Највише се гаји у Француској, али и у Русији зато што добро подноси умерено ниске температуре. Иако одрасла стабла имају добро отпорност на мраз и ниже температуре, искусно воћари у Русији саветују да се стабло кречи два пута годишње у пролеће и јесен управо како би се заштитило од смрзавања.

Флорина је отпорна на многе болести пре свега на пепелницу и краставост плода, као и друге гљивичне болести. Отпорна је и пламењачу и монилиозу која не може угрозити засад. Кад су у питању штеточине флорину нападају лисне ваши, али само док је стабло младо. Због свега овога ова сорта је идеална за органску производњу.

Илустрација: Отпорна је на многе болести, па је савршен избор за органску производњу

У српским воћнацима почела је да се сади пре 30 година, али је последњих година постала изузетно популарна управо зато што је отпорна на бројне болести које десеткују приносе. Саднице се могу купити у готво свим расадницима, сади се у јесен, али је неопходно младице увити у кесе како би се спречило смрзавање. Флорина не воли кисело земљиште, а најбоље успева на црници или иловачи. У саму рупу за садњу потребно је додати доста компоста и минералног ђубрива. Након што се посади младица тражи доста заливања и повремено проређивање изданака како би се стабло и крпшња правилно формирала. Одрасла стабла не захтевају посебну негу осим редовног орезивања и прихрањивања ђубривом са високим процентом азота у пролеће, док лети тражи доста калијума и фосфора.

Изузетан укус

Стабло је средње величине и у зависности од начина формирања круне моиже бити високо од три до пет метра. Гране су јаке и најчешће расту под углом од 45 до 80 степени у односу на само стабло. Листови су средње величине, замно зелене боје са једва приметним длачицама на полеђини. Листови се могу повремено увијати ка унутра што је знак да стаблу недостаје влага, зато се препоручује малчирање тла око стабала како би се задржала влажност земљишта. За малчирање се може користит и опало лишће саме јабуке. Лишће брзо иструли, па ће постати и природно ђубриво и извор хранљивих састојака за стабло јабуке.

Цвета у рано пролеће, а период цветања може да потраје и до 14 дана. Прва берба се може очекивати четири до пет година након садње, након чега приноси расту како дрво стари. У периоду пуне родности приноси могу бити и више од 70 кг јабука по једном стаблу. Флорина даје крупније плодове тежине и до 150 г. Има чврсту и еластичну кору средње дебљине црвене боје са беличастом скрамом која плод чува од болести, штеточина, али труљења. Због тога многи узгајивачи фолорину беру пажљиво у рукавицама како не би скидали ову беличасту скраму која обавија плод.

Илустрација: По површини има бели омотач као скраму која штити плод од болести и труљења

Месо јабуке је светло жуто, врло слатко, хрскаво и сочно. Посебна воћна арома је обележје ове сорте која поред добро познатог укуса јабуке има ноту свежине, као и фино избалансиран укус киселости и слаткоће. Током складиштења, укус и арома плода се мења, па временом подсећа на зрелу дињу. Због чврстине плода одличне су за транспорт. Пуну зрелост јабуке достижу крајем септембра и почетком октобра кад почиње њихова берба, а у хладном подруму без проблема остаје сачувана до марта.

Ова сорта јабука се најчешће гаји као конзумна, али је одлична и за прераду. Само стабло је врло декоративно у дворишту посебно кад се начичка зрелим, црвеним плодовима. Практично ова јанука је без мане осим што захтева редовно и пажљиво пропређивање и формирање круне, пише сајт Gardenlux.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Facebook/ Eko Appy

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.