Републичка дирекција за робне резеве објавила је оглас за прикупљање поднуда ради размене до 35.000.000 килограма минералног ђубрива НПК (6:24:12) за меркантилну пшеницу и меркантилни кукуруз рода 2023. и 2024. године.

Право да учествују у размени имају активна регистрована пољопривредна газдинства (физичка лица), затим земљорадничке задруге, овлашћени складиштари Дирекције и друга правна лица уписана у Агенцији за привредне регистре са шифром претежне делетности 0111 – гајење жита, осим пиринча, легуминоза и уљарица, уколико немају дуговања и нису у спору по било ком основу са Републичком дирекцијом за робне резерве.

За 2,3 килограма меркантилне пшенице рода 2023. и за 2,4 килограма пшенице из овогодишњег рода разменом ће се добити килограм НПК ђубрива. За 2,8 килограма кукуруза од прошле године и за 2,9 килограма из овогодишње жетве се, такође, разменом добија килограм вештачког ђубрива НПК (6:24:12).

Фото: АМАЗОНЕ

Крајњи рок испоруке меркантилне пшенице рода 2024. године је до 15. августа, а меркантилног кукуруза рода 2024. је 15. новембар. Плаћање ће бити компензацијом након испоруке ових роба, а цена утврђена из односа размене. Ђубриво ће се преузимати у складишту „Еликсир Зорка – Минерална ђубрива” ДОО Шабац.

До 350 килограма ђубрива

Путем размене, активна пољопривредна газдинства могу да добију до 350 килограма минералног ђубрива НПК (6:24:12) по хектару, а највише до стотину хектара. Такође, земљорадничке задруге и остала правна лица могу добити до 500.000 килограма НПК ђубрива, а овлашћени складиштари Републичке дирекције за робне резерве до 2.000.000 килограма.

Меркантилна пшеница мора да буде зрела, здрава, без знакова плесни, страних мириса и укуса, погодна за људску исхрану, незаражена пшеничним болестима и штеточинама. Мора да садржи и елементе квалитета: хектолитарску масу минимум 76 кг/хл, влаге максимално 13 процената, укупне примесе два процента, од чега неорганског порекла највише 0,25 процената и садржај сирових протеина минимум 11,50 процената, рачунато на суву материју.

Меркантилни кукуруз треба да је природно или вештачки сув, у зрну, здрав и зрео, без знакова плесни и без страног мириса и укуса, незаражен биљним болестима и штеточинама. Елементи квалитета треба да су: до 14 процената влаге, до пет процената ломљених зрна, до два процента дефектних и нагорелих зрна, стране примесе највише један проценат, од тога 0,5 процената анорганских, до 0,03 мг/кг афлатоксина Б1. Ближа обавештења могу се добити телефоном на бројеве: 011/3239-992 и 011/3349-831.

З. Делић

Извор: ДНЕВНИК

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.