На овогодишњем, 35. по реду, такмичењу за најбољи сир на свету проглашен је ручно прављен сир из Норвешке под називом Ниделван блу (Nidelven Blå) који се производи у млекари Гангстад Гардсистери (Gangstad Gårdsysteri).
На овогодишњем, 35. по реду, такмичењу за најбољи сир на свету проглашен је ручно прављен сир из Норвешке под називом Ниделван блу (Nidelven Blå) који се производи у млекари Гангстад Гардсистери (Gangstad Gårdsysteri). Највећи светски догађај који окупља љубитеље и произвођаче сирева ове године је одржан у Трондхејму, по величини и значају трећем граду у Норвешкој.
За такмичење је пријављен рекордан број сирева 4502 из 43 земаље, који су стигли на оцењивање са свих страна – бродом, камионом, возом, авионом. У оцењивању сирева учествовале су 264 судије. Победник је изабран пред публиком, уживо, од стране стручног жирија.
Шта овај сир чини најбољим сиром на свету? „Кремаст је, попут праве густе креме”, изјавио је један судија. Други га је назвао „савршеним плавим сиром”. Трећи је приметио његову равнотежу и „воћне тонове”, као да описју вино.