У свету где индустријска производња свињског меса доминира тржиштем, један одгајивач је одлучио да се врати старим вредностима и традиционалној раси свиња – моравки. Ова аутохтона српска раса позната је по изузетном квалитету меса, а наш саговорник је открио зашто је управо моравка његов избор.

„Одлучио сам се за моравку јер волим старе аутентичне расе, а то је један од начина да се вратимо коренима. Осим тога, укус и квалитет меса, као и генетска структура моравке, издвајају је од других раса. Свињско месо од моравке је много укусније и квалитетније од онога што данас нуди тржиште,“ објашњава наш саговорник, уз додатак да је и сам велики гурман.

Његова љубав према старим српским расама није само емотивне природе, већ је и рационално поткрепљена годинама припреме и истраживања. Пре него што је кренуо у овај подухват, скупљао је знање и искуство од пријатеља и стручњака из области прераде меса. „Годинама сам одлазио на свињокоље и учио од пријатеља из Бачког Моноштора и Сомбора, који су специјалисти за прераду меса. Та искуства су ми дала темељ за оно чиме се данас бавим,“ истиче он.

Међутим, прерада меса није једина ствар која је овде битна. Локација има посебну улогу у постизању квалитета. „Налазимо се испод планине Ртaњ, где специфични ветрови и њихово струјање доприносе стварању савршених услова за сушење меса. Тај природни феномен даје нашем производу аутентичан укус и квалитет, који, иако скромно кажем, парира, ако не и превазилази производе из западне Србије,“ наглашава одгајивач.

На његовом имању, у наредној години, гости ће моћи да пробају све што је створено из љубави према традицији. „Желимо да направимо једну заокружену целину – мало овце, мало свиње, домаћа ракија, па да гости могу да пробају наше производе и, ако им се свиде, да их понесу кући,“ открива он своје планове.

Каква је то раса свиња?

Моравка је изузетно отпорна на болести и прилагођена животу у природним условима, нарочито у брдско-планинским пределима. Моравка је позната по томе што је скромна када је реч о исхрани, а месо ове свиње се сматра врло квалитетним и цењеним због свог богатог укуса.

Што се тиче исхране, моравка се храни на начин који је сличан начину исхране свиња у традиционалној пољопривреди. Углавном једе природну храну, попут жира, корења, трава, кукуруза, пшенице и других житарица које се обично налазе на мањим породичним фармама или у шумским подручјима где се свиње слободно крећу. Такође јој се може додавати и остала храна као што су отпатци воћа и поврћа. Ова разноврсна исхрана доприноси изузетном квалитету њеног меса, нарочито сланине и прерађевина попут пршуте и шунке.

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.