Козје млеко је богато не само протеинима и мастима, већ и пробиотицима, захваљујући којима може смањити надутост и болове у стомаку.
Нутриционисткиња Марија Сирош каже да козје млеко има и противупална својства. Стога се препоручује да га конзумирате ако имате хроничне упалне болести попут артритиса, астме или алергија.
Оно се разликује од крављег млека по неколико важних карактеристика, како у погледу састава, тако и по ефектима на здравље.
Прво, козје млеко лакше се вари од крављег млека. Такође, садржи више средњеланчаних масних киселина (као што су капронска и каприлна киселина) које се брже апсорбује и користе као енергија, пише Index.
Илустрација: Козји сир има мало шмек, али је изузетно здрав
Овај напитак садржи мању количину казеина типа алфа-С1, који је одговоран за изазивање алергијских реакција код неких људи. Због тога је козје млеко често подношљивије за особе осетљиве на кравље млеко.
Иако обје врсте млека садрже лактозу, козје млеко је нешто лакше за варење због нешто нижег нивао лактозе, што га чини бољим избором за особе с благом нетолеранцијом на лактозу.
Оно садржи више калцијума, фосфора и калијума у поређењу с крављим млеком. Такође, има виши ниво витамина А, што доприноси бољој апсорпцији храњивих материја и здрављу коже. Међутим, кравље млеко има више витамина Б12 и фолне киселине, што је важно за особе којима требају ови микронутријенти.
Међутим, козје млеко има јачи, карактеристичан укус који некима можда неће одговарати. Ипак, нутриционисткиња каже да је закључак јасан: „Ако имате избор какво ћете млеко конзумирати, онда предност можете дати козјем млеку.“
Извор: https://www.danas.rs/zivot/kozje-mleko-zdravlje/