Весна Шеварлић из Гроцке одлучила је да свој породични воћњак обнови са једном од најлековитијих биљака на свету – гоџи бобицама. Ова биљка, пореклом из Кине, позната је по својим моћним антиоксидативним својствима и широком спектру здравствених користи. Године 2022. Весна је засадила своје прве гоџи биљке, вођена жељом да људима понуди нешто више од традиционалних плодова који се узгајају у Србији.

„Гоџи бобице нису само суперфуд, оне су природни заштитници организма. Њихова редовна конзумација може спречити бројне болести, посебно оне које нападају јетру и срце“, објашњава Весна, истичући да се гоџи бобице препоручују особама свих узраста.

Зашто су гоџи бобице толико посебне?

Ове ситне црвене бобице познате су по свом јединственом нутритивном саставу. Бобице су богате витамином Ц, влакнима, гвожђем, а познате су и као један од најмоћнијих природних антиоксиданса. Конзумација гоџија може помоћи у детоксикацији организма, побољшању имунитета, као и у очувању здравља коже и очију.

Весна истиче да су, према бројним студијама, гоџи бобице корисне и у борби против умора и стреса, док утичу на побољшање општег расположења. „Њихова антиоксидативна својства могу успорити процес старења и смањити ризик од развоја хроничних болести“, додаје Весна, која својим клијентима често препоручује да свакодневно конзумирају барем шаку ових бобица.

Изазови у производњи

Иако су гоџи бобице веома тражене на тржишту, Весна се суочила са бројним изазовима током њихове производње. Климатски услови у Србији нису увек погодни за ову биљку, која захтева много сунца и довољно влаге. „Морали смо доста да улажемо у системе за наводњавање, јер су наше летње суше велики проблем“, објашњава Весна. Поред тога, гоџи бобице су осетљиве на болести и штеточине, што захтева сталну пажњу и примену органских средстава за заштиту биља.

Проблеми у дистрибуцији

Један од највећих изазова у комерцијалној производњи гоџи бобица јесте њихова брза кварљивост. Ове бобице су изузетно осетљиве и могу врло брзо пропасти након бербе, што представља проблем у дистрибуцији до тржишта. „Морамо да се организујемо тако да одмах након брања плодове пошаљемо на тржиште или у процес сушења. У супротном, губици су велики“, истиче Весна.

Због брзог пропадања, велики број произвођача у Србији се опредељује за сушење гоџи бобица, што им продужава рок трајања и олакшава складиштење и транспорт. Међутим, Весна верује да свеже гоџи бобице имају већи тржишни потенцијал ако се успоставе бољи услови за хладњачко складиштење и брзу дистрибуцију. „Радимо на томе да успоставимо сарадњу са већим трговинским ланцима и специјализованим продавницама здраве хране, како би свеже гоџи бобице стигле до потрошача што брже и у најбољем квалитету“, додаје она.

Извор: ХЕПИ ТВ – емисија Боља Земља

Фото илустрација: www.freepik.com

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.