На Тари, Владимир Павловић, познатији као Брка, узгаја свиње расе моравка. Ове свиње су познате по својој отпорности и квалитету меса, а Брка наглашава значај природног окружења и високог процента органске хране у њиховом узгоју.
Изазови и предности узгоја моравка свиња
Брка описује узгој моравки као процес који захтева стрпљење и посвећеност: „2019. године прошао сам кроз различите фазе, и лепе и ружне, али 2024. године смо сублимирали све лоше у нешто позитивно. Заједно са пријатељима, радимо на подизању овог посла на виши ниво” каже Брка и додаје: “Животиње нису захтевне, захтевни су људи. Моравке враћају много више човеку него што људи то чине”. Свиње се хране кукурузом, јечмом, сточним брашном и сојом, које набављају од Златана из Бадњевца, познатог произвођача хране у Шумадијском округу. Воду добијају са извора Попа Захарија, познатог по лековитим својствима.
Квалитет и процес узгоја
Брка истиче спорији процес узгоја који даје изузетно квалитет: „Наше свиње расту спорије, али месо је неупоредиво бољег квалитета. Што је брзо, то је и кусо” каже Брка. Прасићи стари 4-5 месеци напредују полако, али то гарантује врхунски квалитет меса. Свиње уживају у игри и брчкању у води и блату, што им обезбеђује природна речица која пролази поред имања. “Свиње воле да се играју у води и блату, што им ми омогућавамо,” објашњава Брка. Свиње се узгајају у природним условима, што им омогућава да без проблема преживе зиму. “Мало сламе и оне су срећне,” каже Брка.
Врхунски квалитет меса и масти
Месо моравка свиња је врхунског квалитета, распоређено тако да има слојеве сланине и меса. „Ко год зна мало о моравкама, лако ће препознати ово месо. Маст је сигурно здравија од свих других сорти, квалитет се види – то је чиста бела маст која се брзо стеже, не осећа се кад се кува и пржи. Врхунски квалитет” истиче Брка.
Будући планови и сарадња
„Планирамо да повећамо број грла према захтевима тржишта. Такође, имамо планове за прераду меса на микро нивоу, у складу са доступним средствима,” објашњава Брка. Узгој свиња прати и понуда смештајних капацитета за сеоски туризам. “Имамо капацитете за смештај, па купци могу преспавати код нас, уживати на Тари и успут купити здраву свињу,” каже Брка. Изазови у пољопривреди и временски услови Током разговора, у даљини се чују громови, а киша је у доласку. “Наравно, то је велика радост за ове свиње, али и за усеве. Имамо луцерку, кукуруз и друге усеве, тако да се свакој киши радујемо,” каже Брка.
Контакт и даље информације
За оне заинтересоване за куповину и сарадњу, Брка је доступан у селу Кремна, а могуће га је контактирати и преко Инстаграм странице. Telefon 066357600 и инстаграм профил: villatalltara1
Сеоски туризам и смештај
Узгој свиња прати и понуда смештајних капацитета за сеоски туризам. Брка објашњава: “Имамо капацитете за смештај, па купци могу преспавати код нас, уживати на Тари и успут купити здраву свињу. Наша замисао није само продаја меса, већ желимо да посетиоци дођу, доживе природу и наш начин живота, те евентуално купе свињу од нас. Наше имање пружа аутентично искуство, а посетиоци могу да виде како се свиње узгајају у природним условима и уживају у миру и лепотама Таре.”
Како смо сазнали,, за сада, Брка и његов колега Горан имају 4 собе које имају своје купатило и дневни боравак. Врло су расположени да сваком госту и купцу покажу све оно што је њих привукло на Тару. Наша екипа уживала је два дана са овим вредним људима који су донели нови ентузијазам у Кремну.