Када се помене Гроцка, многи прво помисле на викенд насеља, предиван поглед на Дунав, али оно што заправо дефинише овај крај је воћарство. Ова општина позната је по својим плодним пољима, а један од најмлађих воћара који постиже значајне резултате је Александар Велимировић, познатији као Аца.
Иако економиста по образовању, Александар је свој живот посветио воћарству, комбинујући знање из економије са практичним искуством у пољопривреди. “Економија и агрономија не могу једно без другог,” каже он, истичући да је воћарство озбиљан бизнис у којем се морају пажљиво пратити и трошкови и приноси.
Александар управља воћњаком који се простире на 25 хектара под кајсијама и додатним површинама под јабукама и јагодама. „Кајсија је наша главна култура, али имамо и јабуке принц на пет хектара“, објашњава он. Производња кајсија је, ипак, веома осетљива на временске услове, а Велимировићи су прошле године имали знатно мањи принос због суше – само 80 тона, уместо уобичајених 400.
„Суша је била велики проблем, иако имамо систем за наводњавање. Без кише је тешко добити добар род“, каже Александар, наглашавајући да су у плану и додатна улагања у антифрост системе који ће штитити воћњак од касних пролећних мразева.
Ипак, једна од највећих предности његовог имања је обезбеђена вода. Захваљујући артерским бунарима и два километра мреже за наводњавање, Александар има довољно воде за цео воћњак. „Многи воћари у Гроцкој кубуре са водом, али ми смо решили тај проблем,“ поносан је он.
Поред производње свежег воћа, Велимировићи су се окренули и преради. Већ три године производе природне сокове од кајсије и јагоде, без додатог шећера. „Наши сокови се одлично показују на тржишту, и планирамо да проширимо производњу,“ каже Александар, додајући да се чак и ракија прави од воћа које није погодано за тржиште свежих производа.
Са својим соковима и ракијом, Велимировићи имају планове да освоје и већа тржишта, али највећи изазов тренутно представља радна снага. „Са радницима је све теже. Чак и када понудимо добре дневнице и оброке, људи неће да раде,“ истиче Александар, додајући да су принуђени да раднике доводе из Војводине.
Александар је пример како млади људи могу успешно управљати модерним воћарством у Србији, комбинујући традицију са новим технологијама и иновацијама. „Моја љубав према воћарству је велика, и иако није лако, задовољство које доноси успешна сезона је непроцењиво,“ закључује овај млади воћар из Гроцке.
Извор: ХЕПИ ТВ
ФОТО: СНИМАК ЕКРАНА ХЕПИ ТВ