ЈАПАНСКЕ ваги краве, најпрестижнија светска раса говедине, чије месо се служи искључиво у елитним ресторанима, узгајају се од сада и у Србији. Фарма пажљиво пробраних црних говеда основана је овог месеца у Чачку, чиме је наша земља заузела своје место на светској мапи у производњи најквалитетнијег меса.
Wагyу, у преводу значи јапанско говедо, где “Wа” значи “из Јапана”, а “гју” или “ги” је крава. Реч је о најскупљој врсти говедине на свету, и то највише због јединственог квалитета меса и добрих гена.
Ваги говедина је позната и по високим нивоима инстрамускуларне масти, што јој даје нежност, сочност и карактеристичан укус. Још једна одлика је мраморно прошарано месо, богато омега-3 и омега-6 масним киселинама у много већем проценту у односу на обичну говедину, због чега је препознато као изузетно здрава намирница.
Прво ваги стадо у Србији основао је Немања Борјановиц́ који води компанију за дистрибуцију говедине Тxулета у Лондону, који је репутацију стекао довођењем престижне шпанске расе говеда “Галициан Блонд”, на тржиште Велике Британије.

Јапанске ваги краве коначно у Србији!

– Циљ нам је да произведемо највиши могући квалитет Wагyу крава у Србији и зато смо увезли најбољу и најскупљу генетику. Она нам повећава шансе да постигнемо узгој говеда са високим степеном прошараности меса, али и добру производњу млека за телад и развој стада – истиче Борјановић.
Један он стубова у производњи јапанских говеда у Чачку је Гоорамбат Мр. Марбле К483 wагyу крава која носи педигре Схигесхигетани, Итосхигенами и Терутани крава. Долази углавном из Тајима префектуре у Јапану.
– Почињемо узгој са две јунице, Јулка и Гара, и 100 семена, са циљем да стадо расте за 50 до 75 крава годишње путем инсеменације семена и ембриона – каже Борјановић, који објашњава: – Извоз wагyу крава из Јапана је почео 1975. и трајао је све до 1990-их година, када је извоз крава и семена забрањен, јер су проглашене националним благом. Дакле, све wагyу краве ван Јапана су потомци крава које су били извезене у том периоду од петнаестак година.
Краве су средње величине, углавном црне боје. Исхрана им се састоји од зрневља, репе и кромпира, и није дозвољена употребе лекова и хормона за раст. Такође, код ове врсте крава завршно храњење често прелази 600 дана, што је три пута дуже него код стандардних говеда, а оне расту два пута дуже од других крава. Хране се и на пробраним пашњацима, којима Србија обилује, поготово околина Чачка где се налазе.

– У зависности од узраста краве зависи и исхрана. Док је теле са мајком, краве су на испаши и хране се травом. Кад се теле одвоји од мајке, полако прелази на исхрану која има већи калорични доходак. Већина фармера чува тајну исхране, али то се у главном састоји од житарица, отпада маслине, па чак и плазма кекса. Као и за све краве, тако је и за wагyу важно да се узгајају под минималним стресом и да имаји приступ води и храни преко целог дана. У Србији нам је циљ да их држимо напољу што дуже преко лета, а зими ће имати приступ штали, али уз слободан излаз на пашњак уколико то желе – закључује Борјановић.

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.