Цена органских јаја у београдским радњама креће се од 40 до 80 динара по комаду, што значи да за картон од 10 јаја треба да одвојите и до 800 динара. С друге стране, домаћа која се могу наћи у понуди коштају између 30 и 50 динара, а поставља се питање која опција је боља, хранљивија, здравија, поузданија?

Спадам у оне људе који, у различитим облицима и јелима, једу јаја сваког дана. Због тога су ми њихов квалитет и укус изузетно битни, па се колико год могу одлучујем за домаћу опцију.

Коке у мом селу, у домаћинству моје породице, слободно шетају, једу семенке, инсекте, глисте, свежу траву, грицкају чак и поврће из баштице, кукуруз, суплемент од коприве који прави моја мама. Оне живе на сунцу и трче по цео дан. Како кажу истраживања, ово резултира јајима богатијим калцијумом, лутеином, витамином А, витамином Е и витамином Д. Имају мање засићених масти и холестерола, богатије су омега-3 масним киселинама које су есенцијалне за вашу свакодневну функцију. Занимљиво је да су у времену у којем и људи на приморју пате од недостатка витамина Д, управо јаја из природе један од најбољих извора овог витамина Д.

С друге стране, јаја из радње обично носе коке које су затворене у кавезе или живе у великим затвореним шталама (то су она која су на кутијама у маркету означена са „слободно кретање“), никада не виде сунце, па у њима нема витамина Д.

Разлика је уочљива већ на први поглед:

У поређењу са јајетом из радње, ово лево, домаће, богатије је бојом, али и густином жуманца, свежином и дебљином љуске и поуздано знам да га је кока снела свега неколико дана пре него што је завршило у мом тањиру. За ово десно не постоји транспарентна информација у вези с тим колико је дуг био њихов пут од кокошке до рафова продаваца. Једина ознака коју имам на кутији је када је спаковано, а то о свежини не говори много. Напротив, некад је потребно и неколико недеља за транспорт од произвођача до дистрибутера и продаваца.

Осим тога, домаће жуманце је кремастијег укуса и гушће конзистенције, па се теже разбија приликом спремања.

Илустрација: Домаћа јаја су и много укуснија

Домаћа јаја и опасност од салмонеле
Ипак, увек је сигурније користити јаја која су прегледана и имају одговарајући контролни знак санитарне инспекције. Домаћа јаја носе већи ризик јер нису санитарно прегледана, па их треба тврдо скувати. Пошто скоро све салмонеле угину на 71 степен, јаје треба кувати док жуманце не постане тврдо (шест до седам минута). Јер, када се јаје кува ровито, у центру жуманцета се постиже температура од само 43 степена. При пржењу, кајгана не сме да буде житка, испричали су стручњаци за портал Yумама.

Они истичу да је при куповини јаја увек потребан опрез, исто као приликом куповине свежих пилића или меса. Када се излегу, јаја су заштићена такозваном кутикулом, заштитним омотачем на површини љуске, који представља природну линију одбране од уласка бактерија кроз поре. Ако се она разори, сигурност јаја је смањена. Јаја са фарме се перу, али се накнадно прскају минералним уљима – да би била заштићена у процесу дистрибуције, што их чини сигурнијим избором.

Извор: https://zadovoljna.nova.rs/fitnes-i-ishrana/da-li-su-domaca-jaja-bolja-od-kupovnih-organskih/

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.