Кравље млеко је драгоцен извор протеина, калцијума, витамина и других материја корисних за људе. Иако је најчешће, људи могу да конзумирају и млеко од козе, овце, магараца… Али, да ли знате које су њихове предности и које је наздравије за нас?

Козје млеко
Козје млеко сматра се другим најпопуларнијим после крављег млека, али свакако не мање здравим. Око 100 мл млека садржи 68 калцијума, 3 г протеина, 4 г масти и 4,5 г угљених хидрата. По хемијском саставу и особинама козје млеко је блиско крављем, али има већу количину беланчевина, масти и калцијума, садржи доста каротена, па је због тога бледо жуте боје.

Поред тога, козје млеко је добар извор витамина А, Ц, Е, Д и Б, као и калцијума, калијума, селена и фосфора. Међутим, како руска Газета наводи, виши истраживач на Сверуском истраживачком институту за производњу путера и сира Федералног научног центра за прехрамбене системе, Ирина Острукхова, ово није увек случај:

“Ако погледамо податке из различитих студија, можемо видети како варира количина одређених витамина у млеку. Ово указује да састав млека директно зависи од храњења”, додала је она.

Према Острукховој, козје млеко се лакше вари и ретко изазива проблеме са варењем. Поред тога, козје млеко је, као и кравље, корисно за болести гастроинтестиналног тракта, јер садржи фосфате који смањују киселост желуца. Варење угљених хидрата садржаних у козјем млеку не разликује се значајно од оних у крављем млеку, али ће зато количина лактозе у њему бити већа, што подстиче раст микробиота у дебелом и танком цреву и благотворно утиче на варење.

Илустрација: Козје млеко се лакше вари и ретко изазива стомачне проблеме

Овчије млеко
У поређењу са крављим млеком, овчје млеко је један и по пута хранљивије. Калорични садржај овчијег млека је 110 калцијума на 100 мл, садржи 5,6 г протеина, скоро 8 г масти и 4,7 г угљених хидрата.

“Овчје млеко је гушће, масније и хранљивије од крављег, а садржи и 2-3 пута више витамина А, Б1 и Б2. Такође садржи више витамина Д, кравље млеко садржи 0,04 г, а овчије млеко 0,18 г. Међутим, може да има специфичан укус”, рекла је Дарија Утјумова, гастроентеролог.

Острукхова је додала да се, по правилу, од овчијег млека праве концентровани протеински производи: сиреви и јогурти. Када је свеже, ово млеко је превише масно – садржај масти у њему је један и по до два пута већи од крављег, а гастроинтестинални тракт га можда неће баш добро прихватити.

Илустрација: Најздавије је магареће млеко које је најсличније мајчином

Магареће млеко
Магареће млеко се сматра најздравијим. Око100 мл производа садржи око 50 калцијума, 3 г протеина, 2 г масти и скоро 5 г угљених хидрата. Острукхова је приметила да је магареће млеко по много чему слично женском млеку. Садржи мало протеина, али доста албумина, такође велику количину антиоксиданата и минерала, а лактозе је скоро један и по пута више од крављег млека. Због тога многи овај производ сматрају храном за бебе.

“Истина, у поређењу са женским млеком, магареће млеко има низак садржај масти. Из тог разлога, магареће млеко треба да буде обогаћено другим мастима како би беба добила довољно калорија. Магареће млеко такође садржи велике количине лизозима и других антибактеријских супстанци. Они успоравају развој бактерија и уништавају (лизирају) неке од њих”, додала је она.

Данас је магареће млеко предмет истраживања широм света, не само у Европи, већ иу Кини , Индији и другим земљама, а и његов квалитет диктира висока цена.

Извор: https://mondo.rs/Magazin/Zdravlje/a1934332/koje-je-mleko-najzdravije.html

НАСЛОВНА ФОТОГРАФИОЈА: Pixabay

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.