Протеклог месеца је због нестабилних временских услова и ниских температура забележена нешто слабија понуда кукуруза, пшенице, сточног јечма, сточног брашна, луцеркиног сена и осталих компоненти за припрему сточних хранива у односу на децембар на продајним местима у Србији. Кукуруз је на пијацама у Србији купци протеклог месеца плаћали најчешће од 30 дин/кг. У силосима се продаја кукуруза одвијала најчешће по цени од 32 дин/кг. Слабија је била понуда пшенице, у односу на децембар, а и продаја је била слаба на појединим продајним местима. На пијацама се промет ове пољопривредне културе одвијао по цени од најчешће по цени од 30 дин/кг, што казује на пад цене у односу на претходни период. Доминантна цена ове житарице у силосима износила је 20 дин/кг.
Понуда сточног јечма била је слаба, као и предходних месеци, а могао се пазарити на четири пијаце по доминантној цени од 30 дин/кг. Продаја ове житарице у силосима евидентирана је у два града, па је у Суботици цена износила 19 дин/кг, а у Сомбору је цена била 33 дин/кг. Није било значајнијих промена у погледу понуде и цена сточног брашна, па је на пијацама варирала од 23 до 33 дин/кг. У малопродајним објектима цена овог сточног хранива је варирала од 17 до 35 дин/ кг. Што се силоса тиче, сточно брашно се продавало у силосима на подручју Лознице по цени од 22 дин/кг.


Продаја сојине сачме је протеклог месеца евидентирана у малопродајним објектима на подручју дванаест градова у Србији, по доминантној цени од 95 до 100 дин/кг. Купци су током јануара требали да издвоје најчешће од 50 до 58 дин/кг за сунцокретову сачму, што показује благи пад цене у односу на децембар. Промет сојиног зрна евидентиран је на пијаци у Лозници, као и током протеклог месеца по доминантној цени од 60 дин/кг. Продаја сунцокрета је током јануара евидентирана у силосима на подручју Суботице по цени од 46 дин/кг. Није било промене у понуди и тражњи луцеркиног брашна у односу на претходни период у малопродајним објектима, а доминирала је цена од 50 дин/кг. Ни на тржишту луцеркиног сена није било значајнијих промена, пошто си купци током јануара требали најчеће да издвоје од 20 до
25 дин/кг.

Како се трговало на берзи?

У току недеље преко Продуктне берзе прометовано је 1.996,00 тона робе финансијске вредности 70.380.730,00 динара. Као и претходне седмице поново се највише трговало кукурузом који је чинио 34% укупног промета. Цена кукуруза била је нижа у односу на седам дана раније, док су цене пшенице и соје забележиле узлазни тренд цене.

Јагњад скупља од телади и прасади, шта се то дешава са ценама?

У току читаве недеље на тржишту кукуруза била је приметна повећана тражња у односу на понуду. Купци су потраживали кукуруз и без анализе на афлатоксин и са анализом, а тражња је била исказана и на паритету ЦПТ лука/купац. Током седмице купци су показали интересовање и за влажнијим кукурузом до 16% влаге. Кукурузом се трговало у ценовном распону од 17,20 до 17,40 дин/кг без ПДВ-а. Пондер цена износила је 17,32 дин/кг без ПДВ-а (19,05 дин/кг са ПДВ-ом), што је у односу на претходну седмицу пад цене од 1,05%. Кукуруз је, као и претходне две недеље, био примарна култура у трговању, заузимајући удео од 34% у укупном обиму промета. Закључен је и један берзански уговор на паритету ЦПТ лука уз авансно плаћање по цени од 17,70 дин/кг без ПДВ-а.

Прошлонедељна повећана тражња на тржишту пшенице наставила се и ове недеље, док је понуда била слаба. Тражња је била исказана и на паритету ЦПТ лука, а потраживала се и пшеница за сточну исхрану. Пшеницом се трговало у ценовном распону од 19,40 до 21,50 дин/кг без ПДВ-а у зависности од параметара квалитета. Пондер цена износила је 19,63 дин/кг без ПДВ-а (21,60 дин/кг са ПДВ-ом), што је у односу на претходну недељу раст цене од 1,80%. У укупном обиму промета пшеница је учествовала са 11%.

За разлику од претходне недеље када није дошло до закључења берзанских уговора на тржишту соје, ове седмице је дошло до повећања активности. Сојиним зрном се трговало у ценовном распону од 52,50 до 53,40 дин/кг без ПДВ-а уз обрачун квалитета. Пондер цена износила је 52,72 дин/кг без ПДВ-а (57,99 дин/кг са ПДВ-ом), што је у односу на последњи упоређујући податак раст цене од 1,29%.

Саопштени први подаци пописа пољопривреде

Када су у питању минерална ђубрива, ове седмице се трговало УРЕОМ по цени од 46,08 до 47,37 дин/кг (392 до 403 €/т) без ПДВ-а у зависности од паковања, а прометован је и АН у паковању 25/1 по цени од 37,26 дин/кг (317 €/т) без ПДВ-а.

Од остале робе, трговало се још и сунцокретовом сачмом са 33% протеина по цени од 30,10 до 30,50 дин/кг без ПДВ-а, уз јасан силазни тренд цене.

Андреа Костић, Продуктна берза

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.