Јесен увелико траје, зима је близу, а цена малине на пијацама кошта невероватних 1.000 динара. Малине, које су једно од најтраженијег воћа током лета, сада су и крајем октобра постале врло изазовне за купце. Интересантно је да ниједан од продаваца, а било их је неколико на пијаци у Београду, није истакао цену као за друго воће и поврће. Људи су се заустављали код сваке тезге на којој су биле гајбице са овим воћем, како би се уверили у њихову цену.

Многи су, међутим, у нади да ће се засладити малинама, добили су само горак укус у устима након сазнања да су достигле папрени износ од 1.000 динара. Неки мисле да је цена оправдана, док други сматрају да је претерано висока. “Обрадовао сам се кад сам видео малине, али сад кад сам чуо пошто су – нека! Радије ћу да купим џак кромпира и да ми остане кусур – каже Марко, купац који се међу првима суочио са ценом малина”, каже купац Марко.

Милена из Београда каже да “свака роба има свог купца”. Продавци кажу да је цена оваква због невремена од летос и да они нешто морају да зараде. Прегледом засада малина, на једногодишњим изданцима, који се остављају за род за следећу годину, уочено је присуство симптома љубичасте пегавости изданака малине (Didymella applanata), сушења изданака малине (Leptosphaeria coniothirium) и смеђе пегавости листа малине (Sphaerulina rubi).

Имајући у виду да се полако приводи крају овогодишња сезона малина, можемо слободно да закључимо да је цена била испод очекивања али и близу цене коштања у производњи (произвођачка цена). Свакако није било више од 300 динара за килограм. Међутим, ако се има у виду цена која је била 2021 и 2022. године требало би да су прозвођачи ипак стекли одређене залихе. Остаје за чуђење како то да свежа малина у трговинама иде и преко 1500 динара, а да смрзнуту малину трговци продају по цени од 500 динара за 300 грама.Имајући у виду да се полако приводи крају овогодишња сезона малина, можемо слободно да закључимо да је цена била испод очекивања али и близу цене коштања у производњи (произвођачка цена). Свакако није било више од 300 динара за килограм. Међутим, ако се има у виду цена која је била 2021 и 2022. године требало би да су прозвођачи ипак стекли одређене залихе. Остаје за чуђење како то да свежа малина у трговинама иде и преко 1500 динара, а да смрзнуту малину трговци продају по цени од 500 динара за 300 грама. Међутим информација коју смо данас пренели охрабрује. Вероватно је дошло да релаксације тржишта и да је покренута тражња. Са друге стране треба размишљати и о гајењу малине у пластеницима. У таквим условима она може да се лакше гаји и као органска. О очекивањима читајте у посебном тексту.

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.