Петнаести фестивал зимнице, који је ове године одржан као дводневна манифестација, окупио је преко 260 излагача, углавном прерађивача воћа и поврћа из готово свих крајева Србије. Овај фестивал, који је већ постао традиционалан, представља прави празник за љубитеље домаћих специјалитета и зимнице.

Организатори су истакли да је понуда ове године била изузетно богата, и верују да ће сваки посетилац наћи нешто по свом укусу на продајним штандовима. Међу излагачима су се посебно истакли Дуња и Милаш, породични произвођачи из Дрожетића, који су ове године донели производе од својих шљива које узгајају на око 10 хектара земље. Све што производе, укључујући суве шљиве и разне слатке и слане специјалитете, припремају у породичном окружењу уз помоћ радника.

“Принос шљива ове године био је одличан, што је изненадило с обзиром на сушу која је погодила нашу земљу,” рекли су излагачи. На штанду су представљени различити производи од шљиве, међу којима су суве шљиве са и без коштица, као и слатко од сувих шљива кувано у вину и пуњено орасима, што је посебно деликатесно.

Породица Вуловић, која се већ 15 година бави производњом зимнице, такође је била међу излагачима. Њихово домаћинство производи и прерађује паприку, краставац, парадајз и друге врсте поврћа, које затим пакују у тегле. Њихов ајвар је посебно цењен, што потврђују и четири освојене златне медаље. На штанду су имали различите врсте ајвара: благи, љути, екстра љути и цепани, а цена тегле се кретала од 1000 до 1200 динара.

Поред ајвара, понуда зимнице укључивала је и разне врсте слатког: шљиву са орасима, комбинацију шљиве и смокве, вишњу, белу трешњу и марелу. Посебно је занимљив производ грожђе са љутом паприком у слатком наливу, који нуди јединствен спој љутог и слатког укуса.

Првог дана манифестације, поред одличне гастрономске понуде, посетиоци су могли да уживају и у пратећем програму, као што је дечји програм који су извели најмлађи чланови локалне заједнице.

Фестивал зимнице није само место где се купују и продају производи, већ и догађај који слави традицију српске кухиње. Зимница, као што су ајвар, слатко, кисели краставчићи и остали производи, представља неизоставни део сваког домаћинства у Србији, а њена припрема је ритуал који се преноси са генерације на генерацију. Мириси и укуси зимнице враћају нас у детињство и подсећају на топлину породичног дома. Ова манифестација је прилика да се подсетимо на важност очувања ове традиције и да уживамо у аутентичним укусима наше земље. Понуда је, оцењују организатори, богата и верују да ће се за сваког купца наћи нешто на продајним штандовима.

Горан Ђаковић

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.