Пчеле су фасцинантна бића која подједнако интригирају пчеларе и научнике. Бројна научна истраживања су показала да су пчеле најпаметнији инсекти на нашој планети далеко испред мрава и бубашвама. Да све буде још занимљивије пчеле имају мозак величине семена сусама, а опет су способне да памте, уче и комуницирају међусобно на најразвијенијем, али и најкомпликованијем језику у животињском свету.

Према подацима до којих су дошли Американци уколико би пчеле нестале само пољопривреда САД би имала губитке од 19 милијарди долара! Због свега овога не чуди што се готово сваки дан сазнаје нешто ново о медоносним пчелама.
Агробизнис магазин вам доноси 13 најнеобичнијих чињеница о медоносним пчелама које ће вас оставити без текста.

1. Само 10% светских пчела су друштвене и живе у кошницама, већина су усамљене и живе у гнездима у земљишту, дрвећу или балванима. Посебно су занимљиве солитарне или масон пчеле које не праве саће већ преграде у шупљинама дрвета или бамбуса.

2. На сваког човека на Земљи долази 400 пчела. Ипак, забележен је пад медоносних пчела, а њихов нестанак забрињава научнике. Најчешће угину од пестицида који се користе у пољопривреди.

Илустрација: Пчече могу саме да се загреју док стоје, али научници не знају како то раде

3. Матица може да положи до 1.000.000 јаја у свом животу. Најплоднија је у првим годинама живота, а њен животни век је између 3 и 5 година, након чега ће заменити нова, млађа матица. Пуну зрелост достиже за само 16 дана, а свој значајно дужи животни век у односу на радилице дугује најквалитетнијох исхрани којом је хране сестре.

4. Температура тела код пчела је око 30 степени пре него што полете. Уколико им је хладно могу да подигну сопствену температуру тела за 25 степени док стоје, а научници нису успели да докуче како то раде.

5. Само 60 секунди након рођења пчела већ почиње да ради и да се бави чишћењем саћа. Сада вам је јасно зашто се каже – вредан као пчела.

6. Пчеле не могу да се угоје чак и кад једу доста меда. Сав вишак хране коју поједу претварају у восак који им је потребан за изградњу саћа.

7. За само једну тегла меда пчелама је било потребно око 20.000 км путовања до цвећа и назад да би направиле килограм меда. Процена је да пчела током свог кратког живота прелети толику километражу да би неколико пута могла да облети земљину куглу.

8. Чуло мириса код пчела је 40 пута боље од људског иако немају нос. Њихови врло осетљиви сензори за мирис налазе се на антенама, устима и стопалима.

9. Спавају између 5-8 сати дневно и ако не спавају довољно могу да се изгубе након излетања из кошнице, а њихов плес којим преносе информације другим пчелама постаје конфузан због чега пате.

10. Пчеле имају три врсте плеса како би пренели информације својим сестрама. Врцкање или кружни плес је начин да пчела укаже на место где је пронашла храну. Остале пчеле понављају њене покрете и када то ураде неколико пута одлазе у сакупљање нектара на тачно одређено место по добијеним упуствима. Плес осмице је начин да пчела покаже својим сестрама где се налази храна уколико је даље од кошнице. Пчела изводи плес који подсећа на осмицу и на овај начин практично „црта мапу“ где се налази храна, даје тачну раздаљину у метар, али и положај сунца у односу на кошницу и храну. Трећи плес је мање захтеван јер пчела у устима доноси мало нектара који је пронашла и преноси га својим сестрама. Уколико им се нектар допадне оне ће по мирису, али и осталим упуствима без грешке пронаћи извор хране.

Илустрација: Имају три врсте плеса који је најкомпликованији али и најсавршенији језик у животињском царству

11. Пчеле могу да се подмладе! Наиме, у кошници свака пчела има своја задужења. Ако старија пчела ради посао млађе она постаје боља у учењу и њихов мозак производи исте протеине као и млада пчела.

12. Пчеле се могу обучити да препознају људска лица. Такође, могу се обучити и да броје барем до 4! Да добро сте порчитали. Њихова способност учења је невероватна.

13. Не воле мирис банана. Према неким истраживањима мирис банане пчеле тера на агресију. Научници су покушали да одгонетну у чему је ствар. Једно од објашњења је да банане миришу као феромон пчела што њих збуњује и љути, зато што су феромони један од кључних начина за орјентацију пчела. То не значи да ће вас напасти рој љутих пчела уколико једете банану напољу, али је ипак паметније да то не радите у близини кошница, пише сајт simonsadventurestories.

Извор: Агробизнис магазин

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.