Сајам SPACE  је друга највећа изложба стоке у Европи са око 350 излагача и више од 100.000 посетилаца из целог света. Као и сваке године, чини Рен  (Rennes) престоницом сточарства. За своје 37. издање, међународна изложба стоке је изабрала да истакне тему енергије.  Говорило се о рату у Украјини, инфлацији и поскупљењу енергената. Међутим стара тема о доборбити животиња добија нове моменте јер инфлација потискује добробит над животињама у односу на новчанике француских грађана односно купаца.

Што се тиче узгоја на отвореном или у затвореном, “не можемо замислити да су ствари добре с једне стране и лоше с друге”,каже Alain Boissy, директор истраживања Националног истраживачког института за пољопривреду, храну и животну средину (ИНРАЕ). На отвореном, „постоје здравствени ризици, грабежљивци и климатске опасности“.

Побољшање добробити животиња мења рад узгајивача, за Christophe Prodhomme, фармера млека у Ille-et-Vilaine, чијих 85 крава живи на ливади већи део године. Након рођења, његова телад се хране у појединачним торовима. Ако би се они саставили, „то би отежало праћење производње” у случају болести.

У секторима свињарства и живинарства често мењају правила. Француска забрањује кастрацију и систематско сечење репова прасића. Европска комисија планира да забрани кавезе у ЕУ до 2027. године.

Bertrand Houzé, председник задруге ЕЛПОР  која снабдева подружницу „Leclerc“, добробит животиња је „врућа тема“. „Велика дистрибуција је веома заинтересована за ово“, примећује овај костарикански узгајивач. „Морамо ићи испред прописа.” Он сам модификује своје прасилиште тако да крмаче проводе мање времена у кавезу за прашење.

Французи се враћају на масовну производњу, инфлација блокирала добробит

Горан Ђаковић Уредник Агробизнис магазина

Већи трошкови производње

Омогућавање приступа животињама на отвореном, модификација зграда или услова за њихов живот повећавају трошкове производње, а да узгајивачи не продају своје животиње скупље, истичу наши саговорници.

Питање додатних трошкова изазваних побољшањем добробити животиња је од суштинског значаја, слаже се Hervé Guyomard, заменик научног директора за пољопривреду у ИНРАЕ. Он као пример наводи индустрију свиња где „може да иде и до удвостручења цене обејкта“.

Потрошач је генерално спреман да плати више, али је мање спреман да то уради у време инфлације, кажу економисти. Друге опције су „технолошке иновације за смањење ових додатних трошкова“ и „финансирање кроз јавне политике“.

Сточарству је потребна „дугорочна политика подршке, да има курс и да га задржи“ како би побољшао добробит животиња, подвлачи Alain Boissy из ИНРАЕ.

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.