Живот пише најлепше приче, а једна од њих је и прича Јаноша Деметера који је идеју, да се бави сточарством и производи козје и овчије сиреве у свом родном Бечеју, без икаквог преџнања, реализовао и избрусио до златне медаље.

Јанош Деметер је обичан и вредан човек, као и многи од нас. Након неколико година проведених у иностранству, радећи у угоститељству, Јанош је стекао одређени почетни капитал и одлучио да се врати у свој родни Бечеј 2017. године и реализује сан који је у туђини сањао.

Јанош Деметер радећи у елитним ресторанима у Паризу и Лондону пробао је и заволео козје сиреве. Пре њега нико се у његовој породици није бавио пољопривредом. Радећи у елитним ресторанима пробао је и заволео козје сиреве. Како сам каже, отуд и идеја да купи првих 18 јарића. Тако је све почело…

– Тренутно имам око 30 музних грла француске алпине и петнаестак оваца, виртемберг расе. Гледамо да што природније гајимо животиње. Не дајемо им никакве концентрате, а исхрана је заснована на испаши, детелини и житарицама – објашњава нам Јанош свој начин одгоја животиња.

Јанош се одлучио за алпине управо због велике млечности. Од 18 јарића до 30 музних грла француске алпине и петнаестак оваца, виртемберг.

– Млечност алпске козе је 500-800 литара током лактације, а она траје око 280 дана. Наша грла иду на испашу, а сами мељемо јечам, кукуруз и соју – каже Јанош.

Илустрација: Јанош има стадо од 30 музних грла коза француске алпине и петнаестак оваца виртемберг расе

Јанош све козје и овчије млеко прерађује у сиреве.

– Сиреве сам правим. Када нешто желите, ништа не може да вам буде тешко и да вас спречи. Истраживао сам по Интернету, био сам у Мађарској на курсевима, занат испекао од најбољих мајстора и нисам излазио на тржиште док нисам био задовољан сиревима и док их нисам довео до савршенства – каже Јанош.

Димљени козји сир постао је заштитни знак домаћинства Деметер. Производња није велика, таман онолико – колико је довољно да се врхунски квалитет не доведе у питање. Главне звезде њихове мале породичне производње су полутврди козји сиреви који се диме на природан, традиционалан начин.

– Тренутно производим око 80 килограма сира месечно. Имамо младог и мало зрелијег сира у маслиновом уљу са белим луком и разним зачинима. Ипак, најпопуларнији нам је полутврди димљени козји сир – каже Јанош.

Управо тај производ је добио велику златну медаљу Новосадског сајма и освојио прво место у категорији посебних сирева на Балкан Цхеесе фестивалу.

Јанош редовно конкурише за субвенције од државе, а то му је, како сам каже, веома значило на самом почетку, као и дан данас, јер је јако тешко бавити се сточарством без субвенција и одржати производњу у континуитету.

Илустрација: Козје и овчје млеко прерађује у сир

Своје производе породица Деметер продаје на локалним пијацама и у околини, од недавно и преко Фејсбука, па се задовољни купци јављају са свих страна.

– Продајом смо јако задовољни. Кренули смо да се представљамо и на већим манифестацијама, као што су Новосадски ноћни базар и Београдски ноћни маркет. Брзо се за нас прочуло, што је доказ да квалитет увек нађе купце. То ми даје снагу да истрајем и будем још бољи – каже Јанош.

Његови планови су да у наредних пет година изгради мини млекару и оформи тим људи који ће са истом љубављу приступити овом послу, а за све који би волели да се опробају у сточарству и преради млека поручује да не улазе у посао без почетног капитала и да се наоружају великим стрпљењем.

– Прво, ово морате да волите да бисте радили. Животиње траже константну бригу. Нема викенда, празника. Ради се сваки дан, без изузетка. Друго, морате да се наоружате знањем и стрпљењем и треће – нема варања на квалитету! Само тако ће успех сигурно ући и на ваша врата – закључује Јанош..

Извор: https://biznis.kurir.rs/moj-biznis/4334378/janos-radio-u-elitnim-restoranima-u-parizu-i-londonu-a-sad-gaji-koze-nista-nije-znao-zanat-izucio-na-internetu-i-odlicno-mu-ide

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.