Агроаналитичар Горан Ђаковић у изјави за Тањуг истакао је да је угалање у механизацију и опрему најбоље како за самог пољопривредника тако и за српску пољопривреду. Он је, између осталог, о овоме говорио на јучерашњем Међународни сајам воћарства, повртарства и виноградарства Агро Белгрejд 2024.

Он је додао су му приликом посете Америци тамошњи пољопривредници рекли да само један месец током године послују профитабилно, али тако добро да је довољно да цела година буде „у плусу”. Најбоља субвенција коју држава може да да, нагласио је Ђаковић коментаришући улагања државе у пољопривреду у том смислу, је наводњавање али и опрема за аутоматизацију, како у сточарском сектору тако и у ратарском.

„Опрема за мужу, аутоматизација у сточарској производњи. Имате све више недостатак радне снаге. На савременим фармама о 100 крава брине двоје, троје људи, код нас десет. Има и код нас фарми, чини ми се њих 27 има роботизовану мужу, али они и даље морају да 24 сата буду присутни на фарми, 365 дана годишње”, рекао је Ђаковић. Технологија је напредовала, објаснио је Ђаковић, до тог нивоа да пољопривредник може СМС поруком да добије обавештења о свему што се на фарми дешава.

Где треба улагати новац у сектору пољопривреде?

 

Када се у млеку на пример региструје болест код краве, или треба да се осемени добијете СМС поруку”, рекао је Ђаковић. Он је позвао све грађане да у наредна два дана посете овај Сајам и добију све потребне информације од самих примарних пољопривредних произвођача али и многих излагача – семена и опреме. Сајам воћарства, повртарства и виноградарства „Агро Белгрејд 2024” отворен је данас и трајаће до 27. јануара на Београдском сајму.

Илустрација: Велика понуда механизације на Међународном сајму Агро Белгрејд 2024.

Посетиоце ове године очекује 500 излагача из Србије и региона, а најављена је и тродневна конференција ће обухватити дискусије о актуелним и надолазећим трендовима на глобалним тржиштима и пружити информације о најновијим технолошким иновацијама у прехрамбеној индустрији, преноси Танјуг.

Извор: Тањуг

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.