Мед који се прави без пчела изазвао је бес и оштре протесте пчелара, пише британски Сан. Како су објаснили то није мед већ веганска лепљиву замена коју су измислили научници.Један члан онлајн форума Beesource је оценио:

-Не знам ни одакле да почнем, не би им требало дозволити да то зову медом због једне ствари.Сматрам да су сви њихови разлози за измишљање потпуно бесмислени.

Други љути корисник је додао:

– Важно је да се чује и да људи знају да једини сигуран мед долази од пчелара који држе пчеле – поручио је он.

Пчеларска заједница је узнемирена након што је америчка прехрамбена компанија MeliBio створила Ohnei, биљну верзију природног меда.Компанија каже да њен проналазак смањује претњу и забринутост због смањења медоносних пчела које доста зависе од пчелара.

У овој комапнији су нагласили да дивље пчеле опрашују 80 одсто цвећа, али медоносне пчеле тек само делић. Стручњаци у MeliBio кажу да Ohnei пружа исти укус и здравствене предности као и пчелињи мед и без икакве штете по животну средину. Научници су заправо поново створили ферментацију нектара која се одвија у стомаку пчела. Затим су то помешали са глукозним сирупом и фруктозом, који чине 70 одсто меда, да би дошли до производа са истим молекуларним саставом као и мед.

Шеф MeliBio Дарко Мандић тврди да се мед производи на исти начин како то раде пчеле.
– Одлучили смо да производимо мед баш као што га праве пчеле, али да их уклонимо из ланца снабдевања како бисмо могли да помогнемо дивљим пчелама да напредују- рекао је он.

Иначе, MeliBio је америчка прехрамбена компанија коју су 2020. у Калифорнији основали Дарко Мандић и Арон Шалер. Компанија користи науку о биљкама и прецизну ферментацију за производњу (нешто попут) меда без потребе за пчелама. Међутим америчка управа за храну и лекове (FDA) рекла је да се овај производ заправо не може назвати медом.

Како смо успели да пронађемо међу подацима Дарка Мандића на Линкдину он рођен у Србији, тачније у Старој Пазови где је завршио средњу економску школу, као и ФЕФА факултет у Београду. Производ његове компаније MeliBio чувени Тајм (TIME) прогласио је за најбољи изум у 2021.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.