Вино је једно од најстаријих пића у људској историји. Верује се да се са производњом вина започело још пре 8.000 година. За „нектар богова“, како га још зову, већ хиљадама година везивала су магијска својства и веровања. Спомиње се и у Библији, а претварање воде у вино једно је од чуда Исуса Христа.
Ако сте љубитељ вина, а немате новца или времена да се посветите изучавању овог пића, Агробизнис магазин вам доноси причу о шест вина за почетнике и то по препоруци најбољих светских сомелијера.
Савети стручњака
Према речима Елис Ловенворт, најпознатијег сомелијера из Филаделфије улазак у свет вина је много лакши него што се то на први поглед чини, пише портал Веранда.
– Само будите отворени и почните да пробате разна вина да бисте видели шта вам се највише допада. Свет вина биће вам много лакши кад почнете да се упознајете са грожђем које показује доследне карактеристике и структуру- објаснила је она. Заједно са својим колегама сомелијерима, али и стручњацима за грожђе, она је представила три бела и три црна вина за почетнике чији префињени укуси ће обрадовати сва ваша чула.
Најбоља бела вина за почетнике
Совињон бели (Sauvignon blanc)
Совињон је једно од најпопуларнијих белих вина на свету. У питању је свеже, ароматично и богато вино врло специфичног освежавајућег укуса од истоимене сорте грожђа. Сви ови квалитети га чине пријатним за конзумирање током пролећа и лета. Приметићете неке јасне разлике између вина у зависности од грожђа које се узгаја у различитим регионима. Новозеландски совињон одише снажнијим зеленим аромама, док француски пружа суптилне, здробљене камене и цветне ароме. Када је у питању храна најбоље се комбинује уз јела од печурака, лагану тестенину, тиквице, пармезан…
Ризлинг
Иако се ризлинг најчешће сматра слатким то је заправо најсвестраније бело грожђе. Успева у хладнијим климатским условима и од њега се добија вино светлео зеленкасте боје са благим нијансама жуте. У питању је нежно, воћно суво вино цветног мириса, умерене пуноће кад је у питању укус. Има фине и нежне киселине које вину даје свежину, хармоничност и дуговечност. Постоји и ризлинг са аромом коштичавог или тропског воћа уз благу арому цитруса. Лако се уклапа уз широк спектар намирница и бројне гурманске специјалите као што су пршута, пилетина, риба и мекши сиреви.
Шардоне (Chardonnay)
Шардоне је најчешће бело грожђе које називају и краљем белих сорти. Истоимено вино најчешће се описују као укус храста и путера, а ова арома потиче од буради у којима се вино чува. Може бити једноставно вино за свакодневну употребу, али и краљевско вино које је сазревало годинама. Шардоне је елегантно вино настало у француској регији Бургундија чија популарност само расте међу обичним светом последњих година. Један је од три обавезна састојка шампањца, а веома добро се купажира с бројним сортама грожђа. Воле га и мушкарци и жене, пије се зими и лети. Најчешће се служи уз гриловано поврће, рибу, пасте, пилетину…
Најбоља црна вина за почетнике
Пино Ноир (Pinot Noir)
Као најлакше од свих црних сорти грожђа прилично је осетљиво на климатске промене и врсту земљишта. Вино од овог грожђа је нешто светлије црвене боје са више алкохола и танинима, негде између мерлоа и кабернеа са изразитим воћним аромама које вуку на црвено бобичасто воће. Уколико сте иначе љубитељ белог, розеа или пенушавих вина пино ноир је права мера ако сте спремни да испробате и црна вина. Често се назива најбољим празничним вином иако се пије у свим приликама. Одлично се слаже уз специјалитете од печурака, јагњетину, пачетину, туну, лосос…
Мерлот
Ово вино се прави од истоимене сорте тамноплавог грожђа са танком кожицом. Једно је од најпопуларнијих црних вина на свету, посебно су позната она из француског Бордоа. У питању је елегантно вино богатог укуса и рубин црвене боје за све намене. Има укус црвеног воћа најчешће боровнице уз нежне, свиленкасте танине и глатку баршунасту завршницу. Одлично се слаже уз јела од црвеног меса, тестенину и зрелије сиреве.
Каберне Совињон (Cabernet Sauvignon)
Кабарне Совињон је сорта црног грожђа позната по својој дебљој, издржљивој љусци. Управо издржљивост је карактеристика и вина које се прави од ове сорте грожђа и које може дуго да сазрева у бурадима или флашама. Ово вино је познато по својој тамно црвеној боји, пуноћи и високом садржају алкохола од 13, 5 до 14, 5 кад су у питању вина из Калифорније, Аустралије и Чилеа. Каберне совињон је суво, али не слатко вино богато танинима, које у зависности од краја у коме је гајено воће на непцу оставља укус паприке, дувана, црне рибизле и вишње, уз лагани наговештај ваниле који долазе од старења вина у храсту. Најбоље иде у пару са јелима од црвеног меса, уз дивљач и зреле сиреве.
Драгана Петровић