Први подацима резултата Пописа пољопривреде 2023. године показали су да се од укупног броја газдинстава чак 61,7 одсто бави сточарством, а највише говеда и свиња гаји се у Мачванској области. Највећи број оваца и пчела гаји се у Златиборској области, козе се највише гаје у Пчињској, док се највећи број живине гаји у Средњобанатској области.

Највеће површине ораница и башта заступљене су у Региону Војводине (55,8 одсто), док су воћњаци највише заступљени у Региону Шумадије и Западне Србије (54,9 одсто). Просечно пољопривредно газдинство обрађује 6,4 хектара, гаји једно грло говеда, пет грла свиња, три овце, 43 грла живине и има око три кошнице пчела.

Просечна старост носиоца породичног пољопривредног газдинства је 60 година. У попису је током анкетирања на терену, од 1. октобра до 15. децембра, било ангажовано 253 општинских координатора и 2.842 пописивача који су обишли око 742.000 пољопривредених газдинстава. Основна обележја о пољопривредним газдинствима која су уписивана током овог пописа су идентификикациони подаци газдинстава, земљишни фонд и категорије коришћења пољопривредног земљишта, затим подаци о радној снази и подаци о броју стоке.

Подаци су прикупљени методом интервјуа на терену, на основу Адресара пољопривредних газдинстава, а газдинстава привредних друштава и земљорадничких задруга пописивали су се самостално, уносом података у веб упитник, који је био доступан од 1. јуна 2023. Попис пољопривреде 2023. је припремио, организовао и спровео Републички завод за статистику, у складу са Законом о Попису пољопривреде 2023. и у оквиру пројекта претприступних фондова Европске уније ИПА 2018, преноси Танјуг.

Извор_ ПОЛИТИКА

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.