Ова појава штетна је за биљке и уколико се не предузму мере може да утиче на знатно смањење приноса у наредној години. Због необично високих температура за ово доба године природа није кренула у фазу мировања, па је поједино воће попут јагода, јабука, трешњи, крушака… у већини крајева Србије поново процветало.

Како објашњава један од водећих стручњака за воћарство др Александар Лепосавић, из Института за воћарство у Чачку у појединим годинама, као што је ова, долази до појаве цветања и после нормалног, током ране јесени, што је најчешће резултат поремећаја у развоју родних пупољака. За разлику од поновног листања које је обично последица раног опадања лисне масе, услед превелике појаве болести и штеточина и које има знатно штетније дејство на биљке, јесење цветање се јавља у септембру и октобру. Последица је преурањеног развоја родних пупољака формираних у тој вегетацији и који би у нормалним условима цветали и плодоносили у следећој вегетацији – објашњава Лепосавић.

Јабука је процветала у селу Дивци код Ваљева – фото АГРОПРЕСС, на Лучиндан 31.10.2023. године

Према речима нашег саговорника, ово цветање је најчешће последица вегетације са дугим сушним периодом, каква је иначе била ова година али се јавља и код биљака са оштећењима лисне површине због болести, топлог ветра и других неповољних чинилаца. Треба нагласити да је накнадно цветање штетно за биљке, да негативно утиче на развој, повећава осетљивост на неповољне чиниоце као што су ниске зимске температуре и да, уколико се не предузму мере за правилно улажење биљке у период зимског мировања, може утицати на велико смањење приноса у наредној години.

Наглашава да када је реч о јагодастом воћу, већина сорти које се гаје код нас у наследној основи имају и особину двородности – односно могу да цветају и рађају два пута у истој вегетацији. Ако су малине и јагоде сада цветале и донеле плодове разлог не треба тражити у неким неприродним појавама. То не значи да се најављује јака зима или нека друга предсказања којима наш народ веома често објашњава или чак мистификује ово што сада имамо у природи – каже Лепосавић. Додаје да у сваком случају ова појава није добра по биљке.

Да би се смањио негативан утицај исцрпљивања и  неприпремљености за зимски одмор, воћарима се препоручује јесење третирање бакарним препаратима којима се, због бољег сазревања ткива, може додати ђубриво уреа у концентрацији од два процента. На 100 литара воде размути се два килограма урее и у тај раствор се додаје бакарни препарат у прописаној концентрацији.

Како напомиње, биљке третиране овим раствором правилно зазимљавају и боље подносе ниске температуре али исто тако и колебљиво време са сменом топлих дана без снега и каснијим захлађењима а ово је све чешћа појава са којом се наши воћари и њихове биљке суочавају последњих година.

Извор: ПОЛИТИКА

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.