Берба јабука, која је ове године почела раније него обично, приближава се крају. Иако прецизни подаци још увек нису доступни, стручњаци процењују да ће род ове године бити мањи за око трећину. Осим тога, климатске промене су знатно утицале на квалитет воћа које излази из складишта, што додатно отежава ситуацију за домаће произвођаче.
Професор Зоран Кесеровић са Пољопривредног факултета у Новом Саду истиче да је ова година била изузетно тешка за воћаре, са мразом који је погодио делове Шумадије и западне Србије, након чега је уследила суша. “То је велики пад производње, а треба напоменути да смо и прошле године имали мање приносе. Ове године је мраз десетковао воћњаке, а суша додатно утицала на род,” каже Кесеровић за Политику.
Према његовим речима, квалитет јабука је ослабљен због неповољних климатских услова, што се огледа и у њиховом слабијем квалитету приликом складиштења. Воћари су такође приморани да смање температуру у воћњацима како би ублажили ефекте екстремних услова. Овакви изазови нису реткост, нарочито у подручјима која су највише погођена мразом и високим летњим температурама.
Иако је извоз већ почео, према подацима асоцијације „Србија девелопс“, очекује се да ће укупан род јабука из домаће производње бити између 370.000 и 380.000 тона, што је знатно мање у односу на претходне године. Недавно је објављено да је 7.800 тона српских јабука већ стигло на тржиште Блиског истока, 7.600 тона у Европску унију, а 3.265 тона у Руску Федерацију, по просечној извозној цени од 0,87 евра по килограму.
Ивана Алибуновић
Извор: ПОЛИТИКА