Док неке гране пољопривреде имају одмор између сезона, производња шампињона не познаје паузе. У Србији се овај посао одвија у затвореном простору током целе године – без престанка, празника или слободних дана. Циклус траје: 35 дана припреме, затим 25 дана бербе. И тако у круг.
Како извештава РТС, произвођачи шампињона у Средњем Банату суочавају се са све већим препрекама, а оне нису само агротехничке природе. Проблеми почињу већ на улазу у производни простор – влажност ваздуха и стална температура стварају идеалне услове за развој болести. Међутим, заштита коју су до недавно користили, више није дозвољена.
Стручњаци откривају шта се заиста дешава са пестицидима у Србији
– Активне материје које смо до сада примењивали, више нису доступне и не могу се користити. Србија је усагласила прописе са Европском унијом и ми сада немамо чиме да се бранимо. Са друге стране, добијамо чист производ, али смо препуштени на милост и немилост природи – каже један од произвођача за Јутарњи програм РТС-а.
Овакви услови значе да су шампињони у Србији, иако формално нису органски, у пракси један од најздравијих производа на тржишту. Без остатака хемикалија, без пестицида – али и без системске подршке.
Још већи проблем је недостатак радне снаге. – Ово је жива материја. Један дан береш пет сати, други десет, трећи три. Не постоји фиксно радно време. Али људи траже радно време од осам до четири, празнике, слободне дане. То у овом послу не постоји – упозорава саговорник.
Иако се шампињони производе у континуитету, државна статистика не бележи ове податке. Процене произвођача говоре да се у Србији годишње произведе између 3.500 и 4.000 тона шампињона. За производ тако важан на трпези – посебно у урбаним срединама – то је податак који тражи озбиљну пажњу.
– Шампињони се у Србији никада нису третирали озбиљно као стратегијски производ. Ни у подстицајима, ни у едукацији радне снаге, ни у развоју технологије. А то је штета, јер је реч о изузетно захтевној, али и потенцијално профитабилној производњи – кажу стручњаци.
Док потрошачи све више траже здраву храну без хемикалија, произвођачи шампињона су на ивици издржљивости. Између радне недеље која не постоји и забрањене хемије, поставља се питање – хоће ли неко уопште хтети да се убудуће бави овим послом?
Извор: Јутарњи програм РТС-а