За урбано пчеларство није потребно ни много простора ни много знања. Свако може имати кошницу из које ће добијати слаткиш и здравље

Кошница са 6.000 пчела налази се на зиду дневне собе. Урбану кошницу за ентеријер свако може да има у свом дому, јер за урбано пчеларство није потребно ни много простора ни много знања, преноси Дојче Веле.

На ову идеју дошли су Слободан и Маријана Долашевић, који већ пуних десет године воде предузеће које се бави пчеларством.

„Често нас људи питају зашто смо пчеле ставили у пластику, а заправо се не ради о обичној пластици. Ми смо пажљиво бирали који ћемо материјал користити у изради ове кошнице. Ради се о плексигласу који је потпуно безбедан за употребу у прехрамбеној индустрији, да буде у контакту са храном. Има тај „fud grejt“ сертификат. Такође оне нису затворене овде, оне су нон-стоп пуштене. Тако да пчеле могу да комуницирају овде 24 часа дневно“, објашњава Слободан Долашевић.

Кроз рупу у зиду пчеле несметано излазе напоље и враћају се у кошницу. Све је потпуно безбедно и по укућане и по пчеле и не постоји опасност да се деси нешто непредвиђено.

Осим меда, овој породици су доступни и други пчелињи производи.

Илустрација: Мед и други пчелињи производи су им на дохват руке

На дохват руке

„Ми свакодневно током сезоне, у пролеће или лето, можемо да добијемо кашику полена дневно. Дечици ујутру уз мусли, уз јогурт. Они то обожавају. Тако да се од малих ногу навикавају да узимају те здраве свари“, рекла је Маријана Долашевић.

Са естетском продуктивном кошницом добија се и посебни сет додатака, као што је сакупљач полена, сакупљач прополиса и сет за инхалацију. За људитеље меда ово је и слаткиш и здравље на дохват руке.

„Треба рећи да је мед један од најпознатијих пчелињих производа, али морамо знати и да он није најврединији. Полен сам по себи је једна невероватна ствар. Људи често кажу да је он пун свих познатих и непознатих ствари које се налазе у природи. Тако да ми на кошницу буквално можемо гледати као на једну мини апотеку из које многе ствари могу бити и те како корисне за нас“, каже Слободан.

Пчела је проглашена најважнијим бићем на свету пре свега због опрашивања, чувања животне средине и биолошке разноврсности света. Чак 70 одсто светске пољопривреде зависи од њих.

Зато се Слободан и Маријана надају да ће оваква идеја код многих пробудити љубав према пчелама и природи.

Извор: https://vreme.com/mozaik/par-iz-srbije-drzi-pcele-u-dnevnoj-sobi-kao-da-imamo-apoteku-u-kuci/

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.