ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ који се баве пчеларством, од 1. маја смањиће трошкове за скоро 12.000 динара по кошници! Усвојен је Правилник о условима за стављање животиња у промет. Према њему, пчелари ће убудуће бити ослобођени плаћања транспортних уверења за селидбу пчела и накнаде за издавање Уверења о здравственом стању животиња у унутрашњем промету. Такође, укида се и дезинфекција возила пре селидбе.

ОД 1. МАЈА НА СНАЗИ ПРАВИЛНИК КОЈИМ СЕ ПЧЕЛАРИМА УКИДА ПЛАЋАЊЕ ОДРЕЂЕНИХ НАМЕТА: На пресељењу штеде 12.000 по кошници.

Како кажу у Савезу пчеларских организација Србије (СПОС), ова одлука је за њих револуционарна.

– После више од две године рада са посленицима Управе за ветерину Министарства пољопривреде, на решавању проблематике селидбе пчела, СПОС може да се похвали да је у сарадњи са њима и уз њихово велико разумевање наше аргументације, направљен огроман заједнички корак напред – наводе у Савезу. – Бићемо ослобођени не само процедуралних и временских, већ и значајних финансијских обавеза. То ће пчеларима донети у просеку, по једној селидби кошница уштеду од близу 12.000 динара.

Новосађанима по 100 евра помоћи, а пријава је обавезна

Произвођачи меда више неће плаћати писање транспортног уверења које сада кошта 345 динара, као ни накнаду за издавање уверења о здравственом стању животиња у унутрашњем промету, која кошта најмање 25 динара по кошници у сваком смеру селидбе. Неће имати трошак ни за дезинфекцију возила пре селидбе од територијално надлежне ветеринарске станице, а то тренутно кошта од 1.035 до 1.265 динара зависно од возила у једном правцу селидбе.

Врста субвенција

ИЗ Савеза пчеларских организација Србије наглашавају и да ова уштеда практично представља још један вид субвенције државе за пчеларе, јер по просечном члану СПОС то износи додатних 164 динара по кошници чланова. Просечан пчелињак у СПОС броји 70,6 кошница.

– Цена дезинфекције прати препоручени ценовник ветеринарских услуга Ветеринарске коморе Србије, с тим што је та цена за пчеларе увек већа за 50 одсто, јер се утовар кошница обавља ноћу. Ноћна тарифа је 50 одсто скупља, још ако се селите недељом, онда је 100 одсто скупље за рад недељом – објашњавају у СПОС. – Ако знамо да просечан пчелињак има 70,6 кошница и нека буде да је просечно удаљен од ветеринарске станице само 15 километара, укупна уштеда по просечном пчелару по само једној селидби у оба правца износи најмање 11.585 динара, јер смо рачунали да свих 70 кошница стане на један камион, што је углавном немогуће, те су трошкови и знатно већи.

Извор: НОВОСТИ

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.