Удружење пољопривредних произвођача упутило писмо министарски пољопривреде и упозорило на проблем аутентичности ракије, вина и меда Кластер „Уједињени за квалитет” упутио је писмо министарки пољопривреде Јелени Танасковић у коме су изразили забринутост због ситуације на тржишту хране у Србији. Они су посебно упозорили на проблем аутентичности и квалитета производа, као и ботаничко порекло етанола у воћним ракијама и винима и шећер у меду. Како је наведено у овом писму, удружење је затражило хитна решења у циљу промоције и заштите интереса пољопривредних произвођача и потрошача.

Повод за обраћање детањно можете видети овде, то су анализе које су показале веома лоше резултате: Покрет потрошача за квалитет хране објавио комплетне резултате свих тестираних вина, ракија и меда

– Истраживања о аутентичности меда, вина и ракија које је спровело удружење „Покрет потрошача за квалитет хране” показала су алармантне резултате. Чак 88 одсто испитаних узорака меда, 88,8 процената контролисаних узорака вина и 85,7 одсто ракија није задовољило критеријуме аутентичности и ботаничког порекла етанола, шећера и порекла воде. Ово представља озбиљан проблем за потрошаче, произвођаче и углед домаће прехрамбене индустрије, који је већ неко време пољуљан код наших страних купаца, који дођу у Србију, пазаре у трговинама производе из наших бранши, анализирају их и изразе чуђење шта ми то онда продајемо ако је овако лош квалитет – наводи се у писму упућеном министарки Танасковић.

Они су нагласили да је неопходно да се разговара о мерама које се могу предузети за решавање овог проблема и обезбеђивање квалитетне и аутентичне хране на тржишту.

– Такође, желимо да предложимо и размотримо могуће законске и регулаторне промене које би допринеле бољој контроли квалитета и аутентичности производа – напоменули су из овог удружења.

Извор:

https://www.politika.rs/scc/clanak/580378/Potrebna-hitna-resenja-na-trzistu-hrane

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.