Агробизнис магазин број 147 / Мај 2023

200,00 рсд

Ситуацију на тржишту млека и млечних производа и даље компликују висок ниво увоза млека и млечних производа као и пад цена домаћег сировог млека. Због тога је организовано више састанака. Ситуација је толико ескалирала да су пољопривредници позвани код председника Србије Александра Вучића са којим би требало да договоре начине за решавање нагомиланих проблема.

Увоз млека и млечних производа у Србију у априлу се тек незнатно смањио у односу на фебруар, када се држава определила да тај проблем решава увозним таксама, поручио је Ненад Будимовић.

– Ми смо опет увезли 40 и нешто милиона евра за први квартал млека и млечних производа, а овамо причамо да имамо велике залихе. Ја бих волео да видимо ту врсту анализе, много ту контрадикторности има и није баш свака изјава, без обзира када су фармери, млекаре или трговци у питању, потпуно релевантна – рекао је Будимовић за медије.

Подсећања ради, примарном производњом млека у Србији бави се нешто мање од 120.000 пољопривредних газдинстава и осталих правних лица. По званичним подацима, скоро 90 одсто њих спада у категорију малих произвођача. Тренутно је у еАграру евидентирано дупло више пољопривредника, а исплаћене су субвенције за половину док остали још чекају обраду предмета. Ни субвенционисани кредити нису почели, правилник је изашао а и уговори су потписани.

У међувремену видимо се на 90. Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду и читајте заниљиве текстове на страницама које следе.

View Detail

Опис