Проблем остатака пестицида у храни стар је колико и сама употреба пестицида. Ова тема сваким даном постаје све важнија услед бројних истраживања која доказују и откривају нова сазнања о њиховом штетном утицају на човека и на животну средину. Између осталог, остаци пестицида су и све чешћа препрека у међународној трговини, узрокујући велике економске губитке нашим пољопровредним произвођачима и штету привреди уопште.
У потрази за одговорима на ова и друга питања, сертификационо тело „РМС 001“ и Грађанска иницијатива за развој села „Кладенац“, уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, организовало је конференцију под називом „Храна без остатака пестицида.“ Конференција се одржала у Београду.
Професор др Слободан Миленковић, се обратио присутнима и говорио о конвенционалним хемијским пестицидима. Он је том приликом истакао да је светска производња пестицида расла, и како да се рационално користе. Процењује се да од укупне количине примењених пестицида, само 0,1% заврши на циљним организмима, док 99,9% заврши у животној средини (на третираним или околним биљкама, земљишту и сл.); Остаци пестицида у храни су законски регулисани, кроз дефинисање Максимално Дозвољене Количине (МДК) остатака пестицида. МДК у храни се дефинише за појединачне пестициде тј. активне супстанце;
На једном прехрамбеном производу често се могу наћи остаци више активних супстанци. Такође, човек током дана конзумира више различитих прехрамбених производа (хлеб, житарице, уље, поврће, воће и сл.), тако да је свакодневно изложен утицају великог броја различитих активних супстанци, односно тзв. „Коктел“ ефекту, кроз њихов кумулативни (збирни) ефекат и синергијски (здружени, појачани) ефекат. Осим Максимално Дозвољених Количина за појединачне активне материје, ниједно законодавство на свету нема дефинисани максимални број активних материја које се могу наћи на једном производу; Иако су доказани и препознати као проблем безбедности производа од стране ЕФСА (Еуропеан Фоод Сафетy Агенцy) пре више од 10 година, кумулативни и синергијски ефекти пестицида још увек нису узети у обзир приликом дефинисања законског оквира из области остатака пестицида и безбедности хране;
Са друге стране, када је реч о храни за бебе и децу до 3 године старости, међународни прописи (ЕУ, РС и др.) дефинишу да она не сме садржати остатке ниједног пестицида изнад 0.01мг/кг;
ЗАШТО ЈЕ ОНДА ДОЗВОЉЕНО ДА ХРАНА ЗА ОДРАСЛЕ САДРЖИ ОСТАТКЕ ПЕСТИЦИДА???
Док питање остатака пестицида не буде решено на квалитетнији (прецизнији и поузданији) начин кроз законодавни оквир, Грађанска иницијатива за развој села „Кладенац“ и сертификационо тело „РМС 001“, потрошачима и најширој јавности представљају могућност хране „Без остатака пестицида“, сертификоване кроз приватну, добровољну шему сертификације преноси ДОМАЋИНСКА КУЋА.
Храна „Без остатака пестицида“ је она храна која проверено и доказано не садржи остатке пестицида (уз границу детекције, односно квантификације од 0.01мг/кг, у складу са законодавством Србије и ЕУ);
Провера нивоа остатака се врши детаљним лабораторијским испитивањима које спроводе акредитоване и овлашћене лабораторије. Потврду статуса производа „Без остатака пестицида“, за потребе транспарентности и тржишта, издаје у облику сертификата овлашћено сертификационо тело („РМС 001“ доо), а тренутни статус производа се може проверити у бази података на линку хттпс://датабасе.рмс001.цом/;
Сертификација хране „Без остатака пестицида“ се одвија унутар Система за праћење остатака пестицида („Ресидуес Мониторинг Сyстем“ или РМС) под називом „Мање је Више“, кроз више корака, од којих су најзначајнији: Иницијална посета, на основу које се креира Анлиза ризика и План узорковања; Узорковање производа и њихово лабораторијско испитивање на остатке пестицида; Издавање сертификата (у случају да анализа не детектује остатке пестицида) и Надзор над издатим сертификатом: даље узорковање производа (које може бити и са тржишта, односно из промета), контрола количина продатих сертификованих производа (кроз базу података, провере на терену) и сл.
Након издавања сертификата, произвођач има право да сертификоване производе означи логоом „Без остатака пестицида“, који је у Заводу за интелектуалну својину заштићен као „Жиг Гаранције“, под регистрационим бројем 81620, одлуком од 30.11.2021. године.
Систем за праћење остатака пестицида „Мање је Више“ и Жиг Гаранције „Без остатака пестицида“, као правац Одрживог развоја пољопривреде и тржишта хране
Мање пестицида = Више користи по животну средину и биодиверзитет (ЕКОЛОШКИ АСПЕКТ)
Мање пестицида = Више користи по здравље потрошача (ДРУШТВЕНИ АСПЕКТ)
Мање пестицида = Више поверења код купаца (ДРУШТВЕНО-ЕКОНОМСКИ АСПЕКТ)
Мање пестицида = Више потражње & продаје (ЕКОНОМСКИ АСПЕКТ)
Извор: https://domacinskakuca.rs/2023/11/06/odrzana-konferencija-hrana-bez-ostataka-pesticida/