У Влади Републике Србије, на састанку који је данас министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић одржао са представницима асоцијација удружења малинара и хладњачара коначно је постигнут договор.

Усаглашено је да почетна цена откупа малине буде 250 динара по килограму, као и да размер добити произвођача и хладњачара буде у односу 60 према 40 одсто од просечне извозне цене у корист произвођача. Такође, држава ће процес откупа малине пратити двосмерно и уколико буде било неопходно, а у циљу да ниједна страна не буде оштећена, интервенисаће у складу са Законом, а у вези са постигнутим договором биће потписан и споразум.

Мартиновић је овом приликом још једном подвукао да само уједињењем, односно синергијом пољопривредника и државних органа може да се одговори на изазове веома захтевног светског и европског тржишта хране, у конкретном случају малине. Он је истакао да би било целисходно да се направи систем у коме ће и мали и велики произвођачи сихронизовано функционисати.

Подсетимо, данашњем сусрету претходио је састанак одржан у понедељак, а који је оцењен као најконструктивнији до сада и који је протекао у веома пријатељској атмосфери.

Састанку је присусвовала државна секретарка у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Ливија Павићевић, државни секретар у Министарству финансија Саша Стевановић, помоћник министра унутрашње и спољне трговине Жарко Малиновић, помоћници министра пољопривреде Александар Богићевић и Ненад Катанић, као и председник скупштинског Одбора за пољопривреду Марјан Ристичевић, затим представници Привредне коморе Србије, Републичког завода за статистику и председник општине Ариље Предраг Маслар.

Малинар и привредник Радовић тврди супротно

Добривоје Радовић рекао је данас да је нетачна информација Министарства пољопривреде да је постигнут договор да почетна откупна цена тог воћа буде 250 динара за килограм. Он је, после састанка произвођача малина и откупљивача, власника хладњача и министра пољопривреде, шумарства и  водопривреде Александра Мартиновића у Влади Србије, рекао за Бету да је нетачна информација коју је саопштило то Министарство. “Није тачно да је договорена цена од 250 динара. Ту цену су само предложили власници две од двадесетак хладњача, а власник фирме Сирогојно је, чак, рекао да једна страна фирма малине откупљује у околини Шабца и Ваљева по 190 динара за килограм”, рекао је Радовић. Додао је да цену од 250 динара нико од произвођача није прихватио, а да је хладњача
“Станић” само предложила да се дели добит у односу 60:40 одсто. Он је рекао да је Асоцијација произвођача малина, у оквиру које је више удружења, тражила почетну откупну цену од 400 динара за килограм, а Удружење Виламет 350 динара по килограму. Радовић је рекао да је тачно само да се Министарство залагало за договор, али је нетачно да је договор усаглашен. Истакао је да невреме сваки дан смањује род малине и да ће се произвођачи тог воћа наредне недеље договорити које ће мере предузети.

Фото: МПШВ/Софија Станковић

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.