Ова година за малинаре у Србији није била једна од оних која ће бити уписана златним словима. Напротив! Високи импути производње и скупља радна снага која је остала као рефлексија прошлогодишње више него одличне цене црвених бобица, као и ниска откупна цена довеле су у питање даљу производњу. Посетили смо планатажу органске полке у Конареву код Краљева, да проверимо да ли домаћини настављају ову производњу.

Након турбулентног јула, лепи августовски дани дозвољавају активну бербу полке. Ова сорта малине је иначе најзаступљенија у краљевачком крају. У конаревском пољу двадесетак берача убира зреле мирисне плодове. Дочекује нас насмејана Марија Чеперковић, каже добро су прошли.

,, Било је више проблема ове године, мислим првенствено у заштити малине јер су наша пратили киша, олујно невреме у два наврата, али смо на срећу прошли без последица од града. Олујни ветар је да кажем уваљао малину пред бербу али све у свему смо добро прошли.  Ластари су опорављени и ево ушли смо да кажем у трећу декаду бербе. Сада су мало високе температуре правиле могућност појаве ожеготина, али не у тој мери. Није тако лоше“ почиње причу Марија.

На овом газдинству на око два хектара гаји се органска малина. Теже јесте, али је производ квалитетнији и лакше доступан тржишту. Мада ова година по цени и радној снази неће ући у златне малинарске анале.

,, Теже је одржати производњу, нарочито у оваквој години, користимо углавном коприву и доступне органске препарате. Због кишног пролећа и дела лета радило се доста на плевљењу, што практично значи раднике и ван сезоне бербе. Што се тиче радника, имамо годинама уиграну екипу, одлично раде и сарађују. У односу на прошлогодишњу и овогодишњу цену малине, дневнице су готово остале исте, тако да су издаци за раднике највећа ставка, међутим ради се. На крају не може свака година да буде иста“ наставља ова млада жена.

Породица наше саговорнице није одустала од производње, због овогодишње ниске откупне цене, која за органску малину неће прећи 250 динара каже уложено је доста рада и средстава. Ниску цену надоместиће макар делимично добар род.

,, Органска малина је увек тражена и никада за ових скоро десет година од када постоји засада нисмо имали проблем са пласманом.

Видите и сами да је квалитет одличан, то је најважније. Не вреди сада све запустити, јер управо тим квалитетом обезбеђујемо цену али и будућу сарадњу. Нама је и род одличан тако да са тим родом надамо се бићемо на позитивној нули, можда и некој заради. Не, не, нема одустајања, чујемо ту и тамо да неки желе да одустану искрче малињаке, мислим да то није решење“ закључује Чеперковић.

Уколико и наредна година буде проблематича са ценом већ се разматра могућност неке прераде, али отом потом. Та солуција би можда била идеална за многе веће произвођаче, јер су у овој години најбоље прошли произвођачи који имају мале поседе под црвеним златом. Они који су посао обављали, нарочито бербу у оквиру своје породице, односно укућана.

Плодови крупни , здрави и укусни. Уколико послужи лепо време без високих дневних температуре и ниских ноћних, берба може потрајати и до краја септембра, истина смањеним интензитетом. Као што рече Марија у закључку одустајања нема, јер пољопривреда под отвореним небом носи све ризике, па чак и цену која девастира рад.

Соња Цветковић

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.