Београд, 29. 11. 2023 – Japan Tobacco International (JTI), једина мултинационална компанија која откупљује домаћи дуван и уједно највећи произвођач дувана, средином новембра је привела крају откуп дувана типа Вирџинија, и почетком децембра креће са откупом дувана типа Берлеј.

Када се ради о Вирџинији, која чини већину производње коју уговара JTI, ово је била најуспешнија година по квалитету у 28 година, од заснивања производње овог типа дувана. Наиме, од укупне количине откупљеног дувана, 20 одсто је у највишој класи. У складу са тим, остварена је и рекордна просечна откупна цена од више од 500 динара без ПДВ-а по килограму, док су откупне цене за све класе у просеку увећане за око 30 одсто. Увећање се пре свега односило на ниже откупне класе, како би постојала економска рачуница да се и оне беру, суше и предају на откуп.

Да ли знате шта је М технологија и како подиже приносе?

Откуп Берлеја почиње у првој половини децембра, и откупна цена и овог типа дувана такође је увећана. Тако су, у односу на иницијално уговорене, нове загарантоване цене увећане у просеку за 27 одсто. Цене виших откупних класа су увећане за 75 до 80 динара по килограму, и оне сада у просеку износе изнад рекордних 400 динара без ПДВ-а по килограму дувана.

„Трудимо се да будемо истински партнер нашим произвођачима дувана. И зато смо, свесни растућих трошкова живота и производње, донели одлуку да значајно увећамо откупне цене дувана, како бисмо подржали наше пољопривреднике и очували производњу ове културе у Србији“, истакао је Жељко Ананић, менаџер производње и обраде сировог дувана у компанији JTI, и додао да JTI са својим произвођачима тесно сарађује обезбеђујући им стручну подршку у свим фазама раста дувана, као и неопходни репроматеријал. Поред тога, компанија обезбеђује новчане авансе без камате, као и авансе за набавку сушара, и опреме за производњу заливних система и то на период од три до седам година.

Компанија JTI је почела са уговарањем производње дувана за наредну годину. С обзиром да је заинтересованост за производњу дувана све већа, очекује се да ће наредне године уговорене површине бити веће него ове. У 2023, JTI је уговорио производњу са око 300 произвођача на територији Срема, Мачве, Јужног Баната и Северне Бачке.

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.