Током 2023. године, у Србији је забележен значајан пад укупног броја свиња за 19,8% у односу на крај 2022. године. Број крмача смањен је за 17%, што је праћено и смањењем броја опрашене прасади за 17% (845 хиљада грла). Попис пољопривреде 2023. године показао је да је број газдинстава која се баве свињарством смањен за 56% у односу на Попис пољопривреде 2012. године. Укупно, број грла свиња је смањен за 33,6% у истом периоду. Према подацима Републичког завода за статистику, током 2023. године је заклано 4,62 милиона свиња, што је смањење од 12% у односу на 2022. годину (630 хиљада грла). Нето домаћа производња свињског меса износила је 318.462 тоне, што је смањење од 3,3% или 11 хиљада тона у односу на 2022. годину.
Тржиште свињетине
Унутрашње тржиште свињетине у Србији током 2023. године карактерише значајна флуктуација цена. Цена товљеника је расла крајем године, а затим падала од марта 2024. године. Најнижа просечна цена товљеника уочена је у јуну (240 динара по килограму), док је највиша била у јануару (325 динара по килограму). Током ускршњих и првомајских празника, цена прасади (16-25 кг) порасла је на 540 динара по килограму у априлу, али је у јуну пала на 415 динара по килограму.
Извоз живих свиња из Србије био је онемогућен због присуства вируса Афричке куге свиња, али су извожене мање количине свињског меса у Босну и Херцеговину и Северну Македонију. Увоз живих свиња се вршио из земаља чланица ЕУ и Норвешке, а увоз свињског меса из ЕУ, Руске Федерације и Црне Горе.
Малопродајне цене свињског меса варирале су током 2023. године, са највишим ценама забележеним у јануару. Цена свињског меса (врат, крменадла) кретала се од 698 динара по килограму у марту до 772 динара по килограму у јануару.
На светском тржишту, од почетка 2024. године, бележи се постепени раст цена свињских трупова на ЕУ тржишту, али је овај раст нижи од нивоа забележеног у истом периоду 2023. године. Током пролећа, цена свињских трупова Е класе на ЕУ тржишту порасла је са 205 на 221 евро по 100 кг, док је цена трупова S класе варирала између 207 и 224 евра по 100 кг. У Европској унији се очекује благи пад бројног стања свиња током 2024. године, што би требало да доведе до стабилизације тржишта.
Код Брке има све од меда и ракије до најукуснијег меса са Таре
Према подацима Economic Research Service/USDA, у првој половини 2024. године дошло је до повећања производње свињског меса у односу на исти период 2023. године. Очекује се да ће повећана производња у првој половини 2024. године довести до веће снабдевености тржишта за око 5% у односу на другу половину 2023. године, са укупним повећањем производње у 2024. години од 3% у односу на претходну годину. Очекује се да ће укупан извоз свињског меса из САД у 2024. години порасти за 6,2% у односу на 2023. годину.
Према извештају FAO 2024 Food Outlook, очекује се пад производње свињског меса за 0,9% у односу на 2023. годину, углавном због стабилизације производње на кинеском тржишту. Упркос томе, очекује се пораст међународне трговине свињским месом за 2,5% у односу на 2023. годину.
Актуелно
Произвођачи свиња у Србији могу конкурисати за средства у оквиру програма подршке руралном развоју, директне подршке у сточарству и ИПАРД програма, које објављује Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде. И поред значајних издвајања из Буџета Републике Србије за подршку сточарству, бележи се континуиран пад производње.