Смедеревско виногорје има традицију дугу 1.700 година. У 3. веку нове ере, римски цар Марко Аурелије Проб засадио је прве винограде у овом делу Србије. Близина Дунава и његова рефлексија, али и састав земљишта, чине да смедеревска вина имају јединствен и препознатљив укус. Са овог виногорја потиче аутохтона сорта белог грожђа, чувена Смедеревка.

Традиција српског винарства сеже до средњег века, када су носиоци виноградарства били племство и црква.

– Сходно томе, за време деспота Ђурђа Бранковића овде у околини Смедерева, значи, били су засађени виногради, како у непосредној околини смедеревске тврђаве, тако значи и шире у сеоским насељима. У Смедереву је основан и први лозни расадник у Србији 1882., 1883. године и он се налазио на месту данашње старе железаре – наводи Гордана Милетић, кустос Музеја у Смедереву.

Илустрација: Грожђе се у смедеревском крају гаји већ 1.700 година

Смедеревски крај познат је и по производњи гвожђа, али грожђе се гаји 1.700 година. Прве винограде засадили су Римљани. Данас су српски винари чувари прошлости, негују традицију и убирају плодове са земље која има дубоки корен традиције.

– Ми смо извукли неке специфичности у смислу неколико каменова из различитог временског периода, од првог века пре нове ере, до другог века пре нове ере, а имамо и каменове који потичу све до 5. века наше ере – истиче Радослав Радојевић, власник винарије из Плавинца.

Славољуб Јеремић, власник винарије из Југова објашњава:

– Земљиште је главни технолог нашег винограда, јер у ствари то чини тероар у највећој мери нашег рејона. Иначе, није то само одлика нашег виногорја овде у Смедереву, то је одлика читавог београдског рејона, јер таква структура земљишта је од Београда, па до ушћа Мораве у Дунав. Зими скупљају топлоту и преко лета је песак као сунђер, упија влагу и помаже биљкама да преживе и најсушније и најтоплије дане.

Због тога се све више инвестира у винограде и винарије, које уз стручан надзор, савременим технолошким процесима производе врхунска вина.

– Имамо Удружење произвођача вина са геопореклом Београд и под тим, добили смо сертификат да то можемо да радимо. На тржиште светско ћемо изаћи са тим именом, ако радимо заједнички, а појединачно нормално свако бије своју битку и тражи своје купце и своје клијенте којима ће то своје вино продати – истиче Радојевић, а Јеремић додаје:

– Имамо пуну подршку професора са Института за винарство, тако да ништа не препуштамо случају, али опет и креативност коју сам добио из наслеђа бавећи се музиком је исто од великог утицаја. Тако да из генерација настало, а и за нове генерације радимо и стварамо.

А путевима вина у смедеревски крај стиже све више туриста из целог света.

Џои Квејк, из САД каже да их је традиционална српска кухиња одушевила:

– Различите врсте меса, вина, све је много више него што смо очекивали на меденом месецу.

Илустрација: Странци су одушевљени смедеревским винима

Сара Ларсон, из САД додаје:

– Две недеље смо путовали Европом и ово је била наша последња дестинација, која је постала омиљена.

– Ових дана бродови, крузери круже Дунавом, али нажалост ниједан од њих не може да пристане у Смедерево и да туристи сврате на пола сата, сат, два, није битно колико, јер не постоји пристан за велике бродове – истиче Радослав Радојевић.

Винари се надају да ће се уз помоћ државе изградити пристан, а они планирају да укусима смедеревског краја привуку туристе из целог света. Судећи по младом брачном пару из Америке, тај испит су већ положили.

Извор: https://www.ekapija.com/news/4806385/rimski-car-zasadio-je-prve-vinograde-u-ovom-delu-srbije-evo-po

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.