Цена зејтина на тржишту дотакла је дно, неће бити нових појефтињења, кажу произвођачи
Осим у једном краћем периоду у току лета цена сунцокретовог уља на светском тржишту више месеци је у паду. То је добра вест за потрошаче ако упоредимо са периодом када је боца зејтина коштала у радњама и више од 200 динара.

Могу ли се купци у Србији надати додатно нижим ценама од садашњих и када ћемо на полицама имати уље произведено од сунцокрета новог рода?

У медијима је недавно објављено да би ово уље требало да кошта од 120 до 125 динара, за литар, јер је сунцокрет у откупу знатно појефтинио. У односу на 2022. цена је са 72,8 динара за килограм, пала на 41,2 динара.

– Ово је била погрешно пренета информација. Тачно је да би цена према трговцима, рачунајући трошкове набавке сунцокрета овогодишњег рода, требало да буде од 120 до 125 динара, плус ПДВ. Али на ту цену требало би додати некакву правичну зараду трговаца да би се дошло до коначне цене на полици – изјавио је за „Политику” Синиша Кошутић, директор фабрике уља „Викторијаоил” из Шида.

Он напомиње да је цена сунцокрета овогодишњег рода знатно нижа, али то није 41,2 динара (са ПДВ-ом) за килограм, већ је чини збир ове цене и зависних трошкова набавке зрна. Како каже, у овом случају то је око 3,5 динара, по килограму, а трошкови обухватају марже уговарача производње, превоз сунцокрета до фабрике, трошкове контроле квалитета, екстерних лагера, силосни кало…

Према његовим речима, сунцокрет овогодишњег рода прерађиваче у фабрици кошта минимално 355 евра по тони, плус ПДВ. Овде нису урачунати трошкови финансирања сунцокрета у износу од 7,5 одсто годишње. Наглашава и да је цена која је ове године плаћена за домаћи сунцокрет највиша у целој Подунавској регији. Рецимо, у Хрватској је у овој жетви плаћан 315 евра по тони плус ПДВ, са урачунатим трошковима набавке. Истовремено, у последњих седам месеци, цена по којој уљаре продају уље својим купцима пала је са 172 динара по литру, плус ПДВ – на 118 динара плус порез на додату вредност.

Напомиње и да се уљарама пад цене њиховог готовог производа није догодио упоредо са набавком новог зрна сунцокрета већ знатно пре. Због тога су, како каже, све домаће уљаре у првих девет месеци 2023. генерисале губитак.

– Све уљаре у Србији тренутно на стању имају скупе залихе сунцокрета и уља из рода 2022. Даљом продајом то ће стварати нове губитке. Ове залихе су посматрајући консолидовано цело национално тржиште толике да задовољавају комплетну годишњу потрошњу у Србији – наводи Кошутић. Додаје да се сировим уљем након жетве 2022. трговало по цени д 1.300 евра по тони, а да је већ пет месеци цена овог производа од 730 до 770 евра.

– То указује да смо дотакли дно цене и да нових појефтињења неће бити – уверен је наш саговорник.

Утицај сукоба у Украјини није заобишао ни овај сектор. Украјинска роба, уље и сунцокрет, у претходних годину и по дана, нашла је пут до тржишта средње и југоисточне Европе што су тржишта на која је годинама пласиран вишак српског уља. Због свега овога постоји озбиљан ценовни дампинг и знатан пад профитабилности извоза на та тржишта.

Ситуацију додатно компликује и то што су тренутне залихе уља у Србији огромне. Збирно посматрано за оба рода 2022. и 2023. на лагеру је око 350.000 тона. Кошутић указује да је то више од трогодишње потрошње Србије па ће произвођачи бити принуђени да ове вишкове извозе по ниским ценама, што значи да их очекује још једна лоша уљарска година.

Извор:

https://www.politika.rs/scc/clanak/580385/Kolika-je-stvarna-cena-suncokretovog-ulja

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.