У срцу Србије, једна кланица помера границе у преради меса, усмеравајући се ка врхунском квалитету и строгим стандардима без антибиотика. Ова модерна прерађивачка линија не само да гарантује свежину и безбедност, већ и поставља нове еколошке и економске стандарде у индустрији.

Квалитет на првом месту

„Наш циљ је да добијемо квалитетну сировину како бисмо произвели што бољи финални производ“, истиче Боровој Јаковљевић из Шмек комерца. Захваљујући ИФС стандардима, који обухватају све – од благостања животиња до контроле производње, могуће је испоручити месо без антибиотика, као и органске производе. Са капацитетом прераде од 35 тона меса дневно, ова кланица представља једну од најмодернијих у Србији.

Стандарди у транспорту животиња

О транспорту животиња говорио је др Саша Митић: „Посебна пажња посвећена је транспорту животиња – како би се избегли стрес и нежељене последице на квалитет меса, све се прати, од брзине кретања камиона до услова у којима се свиње превозе. Свиње су веома осетљиве животиње, и неправилним транспортом може се нарушити квалитет меса због губитка гликогена. Зато морамо водити рачуна о свим детаљима транспорта.“

Прецизна технологија за врхунски квалитет

О најновијој линији за паковање меса говорио је дипл. инж. Предраг Дамјановић: „Захваљујући најновијој линији за паковање у инертном гасу, рок трајања производа је продужен за пет до седам дана, а стандарди безбедности хране су на највишем нивоу. Ово омогућава праћење порекла сваког комада меса, од фарме до коначног производа, што значајно доприноси сигурности потрошача.“

Инвестиције и људски ресурси

О пословном систему и улагањима говорио је Живојин Јовановић: „Кланица тренутно запошљава око 530 радника у производњи и још 270 у продаји. Наш циљ је да већину прихода уложимо у модернизацију – чак 90% добити се реинвестира у развој. Ипак, један од највећих изазова је недостатак квалификоване радне снаге. Покушали смо да сарађујемо са локалним школама, али интересовање младих за овај посао је слабо. Због тога смо почели да ангажујемо раднике из иностранства, укључујући 20 радника из Непала, а у плану је још запошљавања.“

Боровој Јаковљевић, који је овај посао градио од нуле, каже да је главни циљ одрживост и стабилност. „Све што зарадимо, враћамо у фирму. Желимо да наша деца могу да наставе овај посао, али у бољим условима него што смо ми имали.“ Са све строжим прописима и потражњом за квалитетним месом без антибиотика, Шмек комерц остаје један од пионира у српској прехрамбеној индустрији.

Извор: РТС, Знање имање, Љиљана Петровић

Фото: Снимак екрана РТС

 

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.